De eerste Wâldgieltjes zijn weer beschikbaar.
De eerste Wâldgieltjes zijn weer beschikbaar. Foto: Aardappelgroothandel Greydanus

Traditie rondom de eerste Wâldgieltsjes

EE - De liefde van de man gaat door de maag, moeten ze bij aardappelgroothandel Greydanus en Streekmerk Wâldpyk gedacht hebben. Vrijdag bood in Ee de Heerenveense Wâldgieltsje-leverancier burgemeester Johannes Kramer een kistje ‘goud út De Wâlden’ aan (zie foto).

In de streekwinkel van Wâldgieltsje-teler Japik Wilman in de ‘Alde Molkfabryk’ bereidde kok Gerben Land een traditioneel recept van deze aardappelen. Samen met de boer en boerenknechten van weleer (ook traditie) at de burgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân de eerste Wâldgieltsjes van het seizoen.

Deze culinaire actie is het startschot voor het nieuwe seizoen van de Wâldgieltsjes. De vroege aardappel is in juli geoogst op percelen teler Japik Wilman bij Kollumerzwaag. Sinds vrijdag liggen deze aardappelen weer in diverse supermarkten, speciaalzaken en streekwinkels in Friesland.

In De Friese Wouden is het Wâldgieltsje een begrip. Deze aardappel is een landras, waarvan de herkomst onbekend is. Er wordt door velen van uit gegaan dat de Wâldgieltsjes of zijn directe voorouders al rond het jaar 1700 in Fryslân aanwezig waren.

In 2007 is Stichting Wrâldfrucht samen met Greydanus en Wilman een project gestart om diverse streekrassen weer op de markt te brengen. Door er een economische impuls aan te geven hebben zij nieuw leven in dit aardappelras geblazen. Ook nu ligt deze seizoensaardappel weer in de schappen.