Anglicaans koor in Bonifatiuskapel

DOKKUM - Zondagmiddag 16 augustus is gedurende de openingstijden voor publiek een informeel concert van Capella Sine Vinculus in de Bonifatiuskapel te Dokkum te horen. Aanvang 14.30 uur, vrije toegang voor bezoekers. Met de corona-maatregelen zijn honderd bezoekers mogelijk.

Capella Sine Vinculis is een Anglicaans vocaal ensemble van leden van het gezin Van der Kaaij. Het koor zingt in kerken van allerlei denominaties, maar de basis ligt in de Anglicaanse koortraditie, aangezien de familie tien jaar in het Verenigd Koninkrijk heeft gewoond.

Bea van der Kaaij, dirigente van het ensemble, leidde diverse Anglicaanse kerkkoren. Twee van de vier gezinsleden zongen in het beroemde Lincoln Cathedral Choir. Terug in Nederland sinds 2017 is de zangtraditie doorgezet en versterkt met bevriende zangers uit heel Nederland. Het koor zingt regelmatig Choral Evensongs in de Paterskerk te Weert, alsmede Eucharistievieringen en Evensongs in de St. Janskathedraal te Den Bosch. Concerten zijn ook gegeven in de Grote- of St. Bavokerk in Haarlem, de St. Janskerk in Gouda en de Domkerk in Utrecht.

De naam Capella Sine Vinculis betekent letterlijk: ‘koor zonder banden’. Het ensemble is dus niet gebonden aan een kerk en treedt vaak op met verschillende zangers. Het koor breidt zich regelmatig uit en is zelden exact hetzelfde gezelschap, al is er wel een vaste kern zangers. In de kapel te Dokkum wordt een gevarieerd a capella-programma geboden, met veel repertoire uit de traditie van Anglicaanse kerkmuziek.