Heet noordelijk theatercollectief 'Illustere Figuren'.
Heet noordelijk theatercollectief 'Illustere Figuren'. Foto: Ingzonden

Illustere Figuren in Friese infrastructuur

DOKKUM - De komende vier jaar, 2021-2024, behoort het noordelijk theatercollectief Illustere Figuren tot de Friese Kunstinfrastructuur. De beoordelingscommissie noemde het collectief ‘een aanwinst voor de Friese infrastructuur’. Er wordt een internationale voorstelling aan het onvermoeibare doorzettingsvermogen van de in Dokkum vermoorde Sint Bonifatius gewijd.

De groep theatermakers die sinds 2013 voorstellingen maakt, had voor het eerst een aanvraag voor meerjarige subsidie gedaan. De jaarlijkse 80.000 euro van Provincie Fryslân geeft Illustere Figuren een basis voor het maken van de beoogde voorstellingen waarin zij veerkracht en een positief mensbeeld centraal stellen en geeft hen de kans om verder te professionaliseren. Het programma bestaat onder andere uit Outsourcing of de kunst van het uitbesteden, een voorstelling over in hoeverre een creatief proces uitbesteed kan worden. In India is inmiddels een outcoursingbedrijf het script aan het schrijven. De echte lord of the flies over een ontdekkingstocht naar ons eigen handelen in een benarde situatie; hoe weerbarstig is ons eigen moraal in de praktijk? En De Thuistribune, een voorstelling over hoe een van de makers zijn liefdes voetbal en theater bij elkaar poogt te brengen.

In het kader van sociale duurzaamheid introduceert het collectief de Illustere Aanhang. Een officiële achterban, bestaande uit een afspiegeling van de maatschappij, met een mix van mensen die nog nooit de binnenkant van een schouwburg hebben gezien en regulier theaterpubliek. De Illustere Aanhang fungeert tijdens het ontwikkelingsproces van voorstellingen tot officieel klankbord. Zo worden er café-avonden georganiseerd om thema’s en inhoud te bespreken.