Het gevonden krantenknipsel van de Leeuwarder Courant.
Het gevonden krantenknipsel van de Leeuwarder Courant. Foto: Ingezonden

Krant ondersteunde pijp in kerkorgel

Tijdens de restauratie van het kerkorgel in Mienskipshûs Doarpstsjerke in Metslawier is een knipsel van de Leeuwarder courant van 5 april 1818 gevonden. In de afgelopen maanden is het Radersma-orgel gerestaureerd, onder een grote holpijp in de zijwand kwam het knipsel tevoorschijn.

In 1816 werd het orgel door Jan Reinders Radersma uit Wieuwerd gebouwd, hij overleed echter ook in datzelfde jaar. Het orgel werd vervolgens afgemaakt door Lambertus van Dam, die het orgel vervolgens in 1819 in de Sint-Remigiuskerk van Spannum plaatste. In 1913 werd het orgel door Bakker en Timmenga verplaatst naar Metslawier. In 1985 werd onder toezicht van Mense Ruiter Orgelbouwer het orgel gerestaureerd. Afgelopen maanden heeft er een grote restauratie van het binnenwerk van het Monumentale orgel plaatsgevonden. Tijdens deze restauratie werd het krantenknipsel gevonden door een medewerker van orgelbouwer Mense Ruiter. Ruim twee eeuwen heeft het krantenknipsel als pakking dienst gedaan onder één van de grote holpijpen aan de zijkant van het orgel..

Sinds 27 juni dit jaar is het Mienskipshûs Doarpstsjerke in Metslawier weer op zaterdag en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur open voor publiek en kan naast de tentoonstellingen het orgel (en krantenknipsel) worden bekeken. Nu het orgel gerestaureerd is, is het ook mogelijk om het kerkorgel meer te bespelen en te laten horen. Na de zomervakantie verwacht men als afsluiting van deze restauratie een bijeenkomst te kunnen organiseren. Hiernaast zullen er regelmatig orgelconcerten plaats gaan vinden. Bent u een professionele kerkorganist en wilt u dit unieke instrument eens bespelen dan bent u welkom tijdens de openingstijden.