Douwe van der Weij uit Blije gebruikt vlasstengels om eendenkorven van riet mee te versterken.
Douwe van der Weij uit Blije gebruikt vlasstengels om eendenkorven van riet mee te versterken. Foto: Actief Media

Op ontdekking op vlasroute N.O.-Friesland

BLIJE/METSLAWIER/EE/ENGWIERUM - Tot en met 1 augustus dit jaar kunnen mensen elke zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur op ontdekkingstocht in Noordoost-Friesland langs bloeiende vlasvelden en leuke locaties die met vlas te maken hebben.

Deze vlasroute van ongeveer 30 kilometer vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. Zaterdag 11 juli komt Wolly Prins van 'Woldie' met handgemaakte vlaszeep. Woldie, het Friese woord voor weldaad, wijst op de weldaad van natuurlijke producten voor mens en milieu.

Wolly Prins heeft speciaal voor de vlasroute een heerlijke zeep ontwikkeld met de geur van een frisse linnenkast en ook het lijnzaad is verwerkt in de blokken zeep. Wolly maakt ambachtelijke zepen en cosmetica met natuurlijke, verzorgende en heilzame ingrediƫnten, vaak afkomstig uit de regio. Zo is ook het idee ontstaan om zeep te maken waarin het vlas is verwerkt. Het doel is een alternatief te bieden voor de veelal synthetische en niet zo milieu- en mensvriendelijke, gangbare cosmetica. Ook het uiterlijk van de zeep doet denken aan bloeiende, want blauwe vlasvelden. Met deze zachte zeep kun je bovendien heel vaak je handen wassen in coronatijd.

De vlasroute begint bij de ambachtelijke textieldrukkerij in Blije. Hier ontvangt u de gratis routekaart en flyer met tips en informatie. Je kunt hier ook lekker sneupen in het winkeltje en gezellig een kopje thee of koffie drinken in de bijbehorende theetuin. Tevens in Blije is vlechtwerker Douwe van der Weij te bezoeken met onder andere handgevlochten eendenkorven van vlas. Daar kan men ook zien hoe het repelen van vlas vroeger in z'n werk ging. Het vlasmuseum in Ee is wel elke dag vrij te bezoeken, er worden daar vanwege het coronavirus geen demonstraties gegeven. Bij Veldzicht Metslawier kunt u koffie drinken met een heerlijke vlaskoek erbij, deze koeken worden speciaal voor de vlasroute gemaakt. Vergeet niet om in Blije, Ternaard en Engwierum de vlasvelden te bekijken. Vooral 's ochtends blauw van het bloeiende vlas.

Meer info: https://vlasroute.nl