It Fryske Gea biedt livestream-excursies aan.
It Fryske Gea biedt livestream-excursies aan. Foto: Ingezonden

Livestream-excursies It Fryske Gea

OLTERTERP - De Friese natuur leeft volop! Ieder jaar gaan kleine groepen - onder leiding van een gids van It Fryske Gea - de natuur in. Om in deze coronatijd toch zoveel mogelijk natuurliefhebbers te bedienen en dat veilig te doen, biedt It Fryske Gea livestream-excursies aan.

De aftrap was op 28 juni met directeur Henk de Vries als speciale gids vanuit het Easterskar. De vakantie is in aantocht en alle excursieleiders van It Fryske Gea staan in de wacht. Sinds de intrede van Corona en het sluiten van de bezoekerscentra zijn ze niet meer als dusdanig op pad geweest. En dat terwijl de natuur en het deelnemen aan een activiteit, juist kan geven wat mensen nu missen. Genoeg reden voor de natuurorganisatie om het roer om te gooien en haar natuureducatie-activiteiten online aan te bieden. Met als drie basiselementen: een natuurlijk decor, een livestream en enthousiaste vrijwilligers die waardevolle kennis hebben.

Vrijwilligers Riemer van der Lei, Klaas van der Wolf, Betty Kooistra en Tinus Boomstra staan al in de startblokken om het stokje over te nemen en weer op pad te gaan als excursieleider. Het spreken voor een grote groep mensen via een camera is nieuw, maar in de vertrouwde ‘Fryske natuer’ durven ze het aan. Elke excursie duurt 30 tot 45 minuten en heeft zowel een educatief als recreatief karakter. Bovendien kent Fryslân zeer afwisselende gebieden, dus zorgt het thuis zeker voor het vakantiegevoel waarnaar we zo uitkijken. Er staan inmiddels vijf livestream-excursies gepland. Ze zijn geschikt voor jong en oud en worden in het Nederlands gebracht. Het hele programma én hoe iedereen gratis kan deelnemen is te vinden op www.itfryskegea.nl/online-excursies.