Muziek in de Grote- of Martinuskerk

DOKKUM - Al meer dan vijfentwintig jaar zijn er in de zomermaanden inkoopconcerten op de vrijdagavond in de Grote Kerk in Dokkum. Op vrijdag 26 juni wordt het muzikaal orgelmoment verzorgd door de organist van de Sint Piter in Grou Carl Visser en bespeelt vooraf om 19.00 uur stadsbeiaardier Auke de Boer de beiaard van het stadhuis met een programma van musical melodieën.

Door de Corona-virus zal het nu geen inkoopconcert zijn, maar een muzikaal meditatief moment met het orgel onder de titel Muziek in de Grote Kerk en heeft het de lengte van een orgelvesper van maximaal 40 minuten. Er gelden dus de RIVM restricties van maximaal dertig bezoekers. (www.grotekerkdokkum.nl). De deuren van de kerk gaan om half acht open en om acht uur dicht. Er is een looproute in de kerk en toegewezen plaatsen. Wel zal de combinatie met een voorafgaande carillon bespeling op het stadhuis er zijn.

Er zijn internationale gastorganisten uitgenodigd waaronder Rien Donkersloot, Bob van der Linde, Mannes Hofsink en Roy Kroezen uit de USA. Rode draad zal muziek uit Engeland zijn. Alle musici zullen naast andere muziek iets van een Engelse componist laten horen. Op 3 juli komt Rien Donkersloot, organist Joriskerk Amersfoort en beiaardier van de Bavo kerk in Haarlem.

De Grote- of Sint Martinuskerk is sinds mei drie middagen per week opengesteld voor bezoekers. Er is een vaste looproute gemaakt. De kerkruimte is zo ingericht dat overal voldoende ruimte is. Tot eind augustus staan op elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur de deuren open.