Half miljoen bezoekers voor Bibliotheek

DOKKUM - Bibliotheken Noord Fryslân kijkt - nu alle jaarcijfers compleet zijn - terug op een succesvol 2019. De vijftien vestigingen verwelkomden vorig jaar een half miljoen bezoekers, er werden 1,2 miljoen boeken, films en tijdschriften uitgeleend en het aantal uitgeleende e-books steeg met negen procent ten opzichte van het jaar ervoor. En die stijging zet in 2020, mede door de Corona-crisis door.

In heel 2019 leenden de ruim 33.000 leden van Bibliotheken Noord Fryslân in totaal 36.000 e-books. In de eerste maanden van dit jaar werden er al meer dan 20.000 e-books uitgeleend aan leden.

De leden kunnen ook de fysieke collectie nog altijd goed vinden, maar liefst 1,2 miljoen boeken, tijdschriften en films werden er in 2019 op de ledenpassen bijgeschreven. Paulien Schreuder, directeur van Bibliotheken Noord Fryslân, kijkt tevreden terug op 2019. "Als klap op de vuurpijl konden we in december een nieuwe vestiging openen in Hallum. En misschien wel het mooiste nieuws: het aantal leden en uitleningen liep niet terug. De groei was bescheiden, maar dat is in deze tijden en vergeleken met andere bibliotheken wel bijzonder.’

De bibliotheek zet ook fors in op het taal- en digitaalvaardiger maken van de inwoners van Noord-Fryslân. In 2019 had het Digi-Taalhuis 285 cursisten en voormalig Seniorweb verwelkomde 204 cursisten. Van de 150 activiteiten die de bibliotheek aanbood, was ook een groot deel gericht op het verbeteren van digitale vaardigheden. Ook zijn er goede doorgroeimogelijkheden voor medewerkers.