Burgemeester Kramer bij het vertrek van de Zeil Elfstedentocht van de vrienden uit Schettens.
Burgemeester Kramer bij het vertrek van de Zeil Elfstedentocht van de vrienden uit Schettens. Foto: Bote Schoorstra

Doorkomst zeilvrienden Elfstedentocht

DOKKUM - Zondag kwamen vijf zeilvrienden aan in Dokkum, een van de elf steden die de vriendenploeg aandeden. Dit om geld op te halen voor het Foppe Fonds. Naast zeilen had de vriendenploeg van de keet Ald Haven ook al de Elfsteden op de fiets, step, Alternatieve schaats en te lopen gedaan en dat allemaal in één jaar.

Zondagmorgen kwam het zeilschip met de vrienden aan in Dokkum. De vrienden werden door Burgemeester Kramer van gemeente Noardeast-Fryslân welkom geheten en succes gewenst. Via Leeuwarden, Sneek, IJlst moet de tocht nog naar Heeg als startpunt in de zeil elfsteden.

Met het losmaken van het zeilschip door burgemeester Kramer vertrokken de vrienden roeiend en bomend en jagend over het Jaachpaad over en langs de Dokkumer Ee naar Leeuwarden, onderweg kwam ook Foppe de Haan nog langs om hen geluk te wensen met de laatste kilometers van de vier afgelegde Elfstedentochten binnen twee weken en de alternatieve schaatstocht van afgelopen winter. In 2020 wilden vier vrienden van de keet Âld Haven uit Schettens: Jelko Buma, Reinder van Abbema, Sijmon van Abbema en Sander Spijksma, vijf Elfstedentochten volbrengen. Met deze sportieve ludieke actie willen zij natuurlijk ook een steentje bijdragen.

De vijf barre Elfstedentochten doen zij dan ook voor het hartstikke goede doel: het Foppe Fonds. Het Foppe Fonds zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten.