De Ginnumers Cees Douwes en Silvia en René Manzoni benadrukken het belang van een dorpshuis voor De Flieterpen in de voormalige basisschool.
De Ginnumers Cees Douwes en Silvia en René Manzoni benadrukken het belang van een dorpshuis voor De Flieterpen in de voormalige basisschool. Foto: Actief Media

De Flieterpen: "Het nieuwe dorpshuis staat er al"

GINNUM - Op een mooie lentedag rijden we Ginnum binnen. Benieuwd wat er leeft in zo'n klein dorpje in Noordoost-Friesland schieten we een inwoonster aan: Silvia Manzoni, woonachtig aan de dorpsrand. Ze is bestuurslid van Dorpsbelang. "Ik bel Cees Douwes ook wel even", zegt ze spontaan. "Hij is onze voorzitter."

Ginnum is een dorpje met een kerk op een terp met daaromheen een handvol huizen. "Ginnum, Reitsum, Lichtaard en Jannum hebben gezamenlijk één dorpsbelang", vertelt Silvia. "Samen worden ze De Flieterpen genoemd." In totaal wonen hier 334 mensen. "Iedereen kent iedereen en wat het leuke is: jong en oud trekken samen op."

Met echtgenoot René Manzoni woont Silvia hier sinds 2016. Net als de mensen die er 'hikke en tein' zijn - zoals Cees Douwes - en de meeste andere dorpsgenoten, zit ze 'overal in'. "De Flieterpen telt 14 verenigingen," vertelt Cees. Alleen al voor de jongerensoos, waar ook de senioren van het dorp wekelijks komen, zijn tientallen vrijwilligers beschikbaar. "Ieder heeft viermaal per jaar een bar- of bakdienst in It Ponkje zoals het soosgedeelte heet van dorpshuis De Fjouwer. Elke zaterdag wordt er patat gebakken. "Reuze gezellig en de meeste bezoekers komen op de fiets."

Reitsum heeft twee kerken, waarvan één nog in gebruik is als kerk en de andere al jarenlang dienst doet als dorpshuis. It Ponkje is hier te vinden en ook de kaartvereniging, toneelvereniging, zangvereniging en bijvoorbeeld de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond afdeling Reitsum vinden hier onderdak.

"Stichting doarpshûs De Fjouwer maakt zich momenteel sterk voor een andere locatie", vertelt Cees Douwes. In juli vorig jaar sloten de deuren van de enige basisschool die de vier gezamenlijke dorpen hadden. De inwoners maken zich nu zorgen over de verbinding tussen de dorpelingen. De kinderen uit Lichtaard gaan nu veelal naar Raard op school. De kinderen uit de andere dorpen naar Burdaard. "Hoe zal het zijn met het saamhorigheidsgevoel over tien jaar? De jonge mensen van nu moeten later de bestuursfuncties van de huidige vrijwilligers over nemen. Dan moeten ze zich wel met elkaar verbonden voelen."

En dus hopen de Flieterpers dat de voormalige school omgedoopt wordt tot dorpshuis. "Het is een mooi gebouw met veel licht binnen. Groot voordeel vindt vooral de jeugd dat het nabij het kaatsveld ligt. De sportkantine ligt er naast, net als de jeu de boulesbaan. Hier kunnen alle dorpsactiviteiten gebundeld plaatsvinden. We zijn in druk overleg met de gemeente en het regelen van financiën."