Jongeren volgen een workshop 'Visualiseren kun je leren' van Verbuildinglab.
Jongeren volgen een workshop 'Visualiseren kun je leren' van Verbuildinglab. Foto: Ingezonden

Maatschappelijke Diensttijd jongeren

DOKKUM - Op dinsdag 12 mei startte de tweede groep jongeren met hun MDT-traject ‘Zoek het uit!’. Het is de bedoeling dat jongeren tussen de 16 en 27 jaar uit heel Friesland een half jaar ervaring opdoen als MDT’er, met een groep en bij verschillende bedrijven. Zo kunnen zij ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Jongeren worden tijdens de maatschappelijke diensttijd begeleid door de jongerencoaches Nadia Zijlstra en Tineke Wassenaar. Vanwege het coronavirus verloopt de start van het traject anders dan anders. “Het programma tot aan de zomervakantie is aangepast. Persoonlijk contact, samen doen en experimenteren is heel belangrijk", vertelt Tineke. “Het contact is online, zolang dit nodig is. We videobellen twee keer per week met de groep. Ook doen we workshops digitaal en nodigen we sprekers uit om online over hun werk te vertellen. De jongeren willen juist in deze tijd ook een steun zijn voor de kwetsbare groepen in onze samenleving. Met de groep kiezen zij een project om dit samen te doen”, vult Nadia aan.

De gemeenten, ondernemers en het onderwijs bundelen samen met jongeren de krachten voor talentontwikkeling en maatschappelijk ondernemen. Jongeren die een tussenjaar hebben, uitgevallen zijn op school of werk zoeken, kunnen voor deze intensieve MDT kiezen. “Het is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst,” aldus projectleider Wietske de Koe. Jongeren kunnen de eerste twee weken nog instromen, dus aanmelden kan nog tot en met 22 mei. Jongeren en bedrijven met interesse kunnen voor meer informatie terecht op www.mdt.frl of mailen naar zoekhetuit@mdt.frl