Ut Genoatskap lanceert nieuwe website

DOKKUM -. Ut genoatskap foar ut gebrúk fan ut Dokkumers heeft een nieuwe website gelanceerd, www.dokkumers.nl. Deze werd vorige week maandag met een klik van de muis gelanceerd door wethouder Pytsje de Graaf van Noardeast-Fryslân.

Het genootschap maakt zich al langere tijd zorgen over het verdwijnen van het stadsfries, een dialect van het Fries, en dan met name over het Dokkumer stads. Op de nieuwe website is behalve een uitleg van wat het Dokkumers nu eigenlijk precies is en hoe het nog gebruikt wordt ook te vinden welke proza en poëzie er in het stads verschenen is en welke Dokkumer zegswijzen er zijn. Daarnaast staan op de site verschillende kollumns in het Dokkumers, die de afgelopen tijd op de internetkrant In-Dokkum en in de Nieuwe Dockumer Courant verschenen zijn. Het genootschap wil het Dokkumers – wat een spreektaal is die eigenlijk geen vaste spellings- en grammaticaregels kent – graag vastleggen voor de toekomst. Het Dokkumer genootschap zoekt ‘metkikers’ of ‘metlezers’ die zich via de website kunnen aanmelden en die willen meedenken en stemmen in kleine polls over hoe bepaalde uitdrukkingen of woorden in het Dokkumers gezegd werden of worden.

Omdat het elkaar ontmoeten en spreken op straat momenteel wat moeizaam gaat, opent de homepage van de nieuwe site dan ook met de corona-regels in het Dokkumers, maar biedt dit medium nu bovendien gelegenheid om inwoners van de noordelijkste stad die het Dokkumers nog spreken en gebruiken met elkaar in contact te brengen of gewoon te genieten van hun eigen vertrouwde taaltje, vaak de taal van hun hart.