Het is niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Dat realiseer je bij Yin yoga.
Het is niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Dat realiseer je bij Yin yoga. Foto: Ingezonden.

Yin Yoga bij Anneke's Lifestyle Studio, met twee benen in de lucht of juist op de vloer!

HOLWERD - Yin yoga wint in Nederland snel aan bekendheid. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten.

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Passief en intensief. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt.

Spieren en bindweefsel

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. "Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht."

Het is niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken. Bindweefsel bestaat grotendeels uit water en water hoort te stromen. Toch komt het regelmatig voor dat het bevriest. Dat kan komen door bijvoorbeeld een niet herstelde sportblessure, over- of eenzijdige belasting maar ook door stress of emotionele deuken.

Een ander aspect van Yin yoga is dat je door Yin-houdingen langdurig vast te houden je tot verstilling komt, het werkt rustgevend en soms meditatief. Je lichaam kan je veel antwoorden geven wat fysiek, mentaal en emotioneel dan heel herstellend en helend kan werken.
Welke yoga vorm je uiteindelijk ook beoefend, deze wijze van bewegen en bewustzijn is heel respectvol naar jou en de mensen om je heen.

Xcore

Een totaal andere manier van bewegen is Xcore. Met een buis, gevuld met grit, beweeg je en creëer je 'reactive impact'. Hierdoor krijg je mechanische belasting van het bindweefsel. Dat is wat we graag willen. Grappig en opmerkelijk, opnieuw aandacht voor bindweefsel!

Anneke’s lifestyle studio biedt boven beschreven trainingen aan. Yin Yoga wordt bijvoorbeeld in Holwerd gegeven op dinsdagochtend en woensdagavond.

Anneke Kroodsma | Aan de Morgenzon 7 | Holwerd | 06 10584365 | www.annekeslifestylestudio.nl