'Keamerhear Jacques' (Rinse Wagenaar) en een bewonderaarster ('Tsjinstfaam') (Joke Talsma).
'Keamerhear Jacques' (Rinse Wagenaar) en een bewonderaarster ('Tsjinstfaam') (Joke Talsma). Foto: Actief Media

Rinse Wagenaar voor 't laatst acteur in Hallum

HALLUM - Komend weekeinde - vrijdag 13 en zaterdag 14 maart - kunnen toneelliefhebbers amateur-acteur Rinse Wagenaar voor het laatst bewonderen als hoofdrolspeler bij de Hallumer toneelvereniging 'Foar ús wille'. Extra bijzonder is, dat ook z'n moeder Wietske (ruim veertig jaar lid) én z'n zoon Wytse meespelen. "It is foar it earst én grif foar it lêst dat wy alletrije yn ien stik meispylje", vertelt Rinse Wagenaar.

De echtgenote van Wagenaar, Maaike, is en blijft wel - als grimeur en kapster - verbonden aan 'Foar ús wille'. Rinse speelt 'Keamerhear Jacques' in de Friestalige klucht 'Loadewyk fjirtjin en in heal', dat zich afspeelt in het paleis van Koning Lodewijk XIV. De kamerheer heeft in dit stuk de hoofdrol. Hij heeft 'sjans' met ongeveer alle dames die er rondlopen, maar één dame - koningin Maria-Theresia - vindt hij zó lelijk, dat hij er - in elk geval aanvankelijk - van walgt!

Wagenaar speelt al 22 jaar mee in Hallum. Hij beschouwt deze rol van Keamerhear als één van zijn mooiste rollen in al die jaren. Een andere rol die er uitspringt was een dubbelrol: "Dy fan in dokter en syn twillingbroer, in alkoholist." Ook de rol van homofiele verpleger Bob staat hem nog helder voor de geest. "Dy rol wie hiel dreech om te learen, mar yn it stik koe ik wol hielendal los gean! En it kontakt mei it publyk helpt dan ek", zegt Wagenaar.

Dat hij toch - ondanks het plezier in acteren - stopt, heeft met z'n werk te maken. "Ik bin by de brânwacht, sawol berops as ek as frijwilliger. Ik bin belutsen by it oplieden fan nije brânwachtminsken en dat moat gauris jûns. Dan komt it repetearjen - faak ek jûns en op sneontemoarn - yn de knipe. En ik wol it toanielspyljen der net heal by dwaan. It wurk giet foar, dêrom hâld ik der mei op."

Zoon Wytse speelt in de paleisklucht weliswaar een bijrol, die er extra ingeschreven is door regisseur Lucas de Blécourt, maar acteerplezier lijkt Wytse wel in het bloed te zitten. De oorspronkelijke tekst is van Ton Elstgeest, de Friese vertaling van Gerda van der Wijk. Bijzonder zijn in dit stuk ook de kostuums. Vrijdag en zaterdag te zien in MFC Trefpunt in Hallum, vanaf 20.00 uur.