De 5 mei commissie van Marrum bij het oorlogsmonument in Marrum. Van links naar rechts: Auke Vellinga, Anne van Oosten, Pauline Osinga, Aede van der Beek, ontbrekend Janet van Luinen.
De 5 mei commissie van Marrum bij het oorlogsmonument in Marrum. Van links naar rechts: Auke Vellinga, Anne van Oosten, Pauline Osinga, Aede van der Beek, ontbrekend Janet van Luinen. Foto: Actief Media

75 jaar vrijheid wordt met passie doorgegeven

MARRUM - Dit jaar viert Friesland dat het 75 jaar leeft in vrijheid, nadat de provincie op 12 april 1945 werd bevrijd van de Duitsers. In Noardeast-Fryslân bereiden ruim veertig organisaties extra jubileumactiviteiten voor.

Velen bundelen hun festiviteiten rondom de de landelijke Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Zo organiseert Stichting Stadsfeesten in Dokkum een bevrijdingsfeest met veteranen en een kampement in stad. In Burum is op 5 mei een optocht met versierde wagens. De ondernemersvereniging HIM in Kollum organiseert een theatervoorstelling met veteranen op 3 mei 2020. Op initiatief van Dorpsbelang Burdaard-Jislum wordt het toneelstuk It Ferhoar opgevoerd op 4 mei, en toneelvereniging Nocht en Wille voert diezelfde dag het toneelstuk De Trein op in Blije.

Er zijn ook diverse organisaties die vanaf half april de aandacht op 75 jaar vrijheid leggen. Marrum bijvoorbeeld pakt het groots aan. "Er is hier vroeger veel gebeurd", zegt 5 mei-commissielid Pauline Osinga. "We vinden het belangrijk dat de kinderen die verhalen horen. Dat ze weten wat het betekent om in oorlogstijd te leven." Aan dorpsbewoners is gevraagd spulletjes uit de oorlog die zij in hun bezit hebben beschikbaar te stellen voor een tentoonstelling. Deze zal gehouden worden in dorpshuis de Nije Tille. De toneelvereniging van Marrum gaat een toneelstuk opvoeren en het dorp heeft plannen voor het laten maken van een film. "We hebben subsidie gekregen. Figuranten worden gefilmd op plaatsen in het dorp waar oorlogsslachtoffers zijn gevallen," vertelt Pauline Osinga. "Op die manier hopen we de jeugd te betrekken. Net als andere jaren zullen zij ook kransen bij het oorlogsmonument in Marrum. Een striptekenaar uit het dorp is daarnaast bezig met een project om de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Marrum te verbeelden.

In Ee zijn mensen bezig met het schrijven van een boek en een lied in het kader van 75 jaar vrijheid. In Morra-Lioesens zijn grootse plannen voor een optocht met legervoertuigen en in museum de Fiskershúskes in Moddergat wordt vanaf half april een wisseltentoonstelling ingericht over de Luchtoorlog in Noordoost-Friesland.