Lezing over de Wânswerter slechtvalken

WANSWERT - Op woensdag 4 maart gaat vogelaar Gerrit Krottje uit Oudebildtzijl een lezing verzorgen in Wânswert over een vrij onbekende roofvogel: De Slechtvalk. Yn het Fries: De Noardske falk.

De lezing wordt gehouden in de Petruskerk, de kerk die onlangs overgenomen is door de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

In en om de Wânswerter kerktoren overwinteren al meer dan 25 jaar deze spectaculaire roofvogels en het is zeker dat de laatste drie jaren hetzelfde vrouwtje steeds opnieuw terug komt uit haar broedgebied ergens in de Scandinavische landen.

Iedere week komt Krottje op de fiets wel een paar keer naar Wânswert om het gedrag van de vogels te bestuderen en om tijdens de rui-periode veren te verzamelen. En is hij geregeld op Noord-Friesland Buitendijks te vinden, de plek waar ook een aantal slechtvalken overwinteren. En wat ook bijzonder is: terwijl Gerrit Krottje zijn lezing houdt, zitten de valken hoog in een nis van de toren te slapen!

Gerrit Krottje bestudeert het
gedrag van de vogels

De toegang is gratis, evenals de koffie met wat lekkers erbij. Aan het einde van de avond kan er voor de onkosten een bijdrage gedaan worden in een daarvoor bestemde doos.

De deur van de kerk gaat om 19.30 uur open.