Vituslezing: De Kluizenaar van Wetsens'

WETSENS - Een Vituslezing wordt gehouden door Gré Dijkstra uit Dokkum in de Sint Vituskerk in Wetsens op zondag 9 februari vanaf 15.30 uur. De muziek bestaat uit een piano-improvisatie bij het verhaal door Anne E. de Bruijn. De toegang is vrij.

Andries Dijkstra (ook wel âld Anders of Anders Dykje genaamd), veertig jaar lang bewoner van Wetsens, overleed op 30 september 1974 op 82-jarige leeftijd. Hij rust op het kleine Sint Vitus kerkhof in zijn eigen dorp.

Gré Dijkstra uit Dokkum kent de verhalen over Andries als geen ander. Meegekregen van huis uit. Op smeuïge wijze vertelt ze over het bijzondere leven van deze markante man. In 2019 voor het eerst in de Sint Vituskerk in Wetsens. De kerk puilde letterlijk uit en de vraag om meer was zo groot dat de plaatselijke commissie besloot haar nog een keer uit te nodigen om het verhaal te komen vertellen.

Het verhaal van de opmerkelijke kluizenaar van Wetsens, die veertig jaren woonachtig was aan het onverharde Terppaad in Wetsens. Een man die alles afstruinde met altijd een juten zak over zijn schouder om wat hij gebruiken kon in mee te nemen. Die samenwoonde met wel honderd kippen (de hanen verdwenen in de pan) en geiten, die allen bij hem in huis rondliepen. Maar ook een verhaal over de man die in de Tweede Wereldoorlog onderduikers verborgen hield voor de Duitsers en klaar stond met zijn jachtgeweer toen hun overvalwagen op weg naar zijn huis vastliep in de modder. De pianomuziek ter afwisseling ondersteunt de sfeer van dit prachtige en unieke verhaal.