Het schip van de familie Kampherbeek is drooggevallen op het Wad.
Het schip van de familie Kampherbeek is drooggevallen op het Wad. Foto: Ingezonden

Navigeren op het Wad is een vak apart

DE WILGEN - Oud-zeeman Jan Kampherbeek, oorspronkelijk afkomstig uit het vissersdorp Makkum, heeft vijf jaar op zee gevaren. Tegenwoordig is hij met zijn gezin - vrouw en drie volwassen kinderen - vooral op zee als watersporter. Met hun zeeschouw voeren ze menigmaal over de Waddenzee. Ze lieten zich droogvallen bij eb en voeren weer verder bij opkomend tij.

Maar navigeren op het Wad is verre van eenvoudig: je hebt te maken met wind, (sterke en minder sterke) stroming en met vele meer of minder diepe slenken, die zich bovendien 'verplaatsen'. "Stilfalle op it Waad en om dy hinne sjen, dêr kinst in soad fan leare", zegt Kampherbeek. "Kinst it bêste stilfalle op hurd sân en better net op sachte modder!" Dat laatste is lastiger om weer los te komen, en iedereen die van boord stapt voor een wadwandeling, heeft meer moeite om vooruit te komen én kan nogal 'besmeurd' raken. "Dan is ien amer wetter fierstente min om trije pubers - dat wiene se doe noch - skjin te spielen! Dus dan liet ik it folchboatsje folrinne en moasten se har dêr earst yn ôfspiele, foardat se oan board komme mochten!"

Kampherbeek geeft over dit soort ervaringen een lezing op zondag 19 januari een lezing in het nieuwe clubgebouw van watersportvereniging Drachten-Veenhoop. Het staat aan het Gaasterdjip 5 in De Wilgen bij Drachten. Hij is zelf één van de bestuursleden van deze bloeiende vereniging, die sinds 1898 bestaat. "Miskien wol de âldste sportferiening fan Drachten", zegt Kampherbeek met enige trots.

Zijn lezing is de eerste in een reeks van vier, van januari tot en met april elke maand één op een zondagmiddag. De eerste lezing is zondag 19 januari. Vanaf 14.30 uur staan de koffie en thee klaar en om 15.00 begint de presentatie die ongeveer een uur duurt. Deze en ook de drie volgende lezingen worden ondersteund met beelden. De onderwerpen van de volgende lezingen zijn: de jaarlijkse Strontrace van Workum naar Warmond en terug, de Marrekrite en de skûtsjewedstrijden van de IFKS, door de ogen van een schipper Geale Tadema ('It Doarp Eastermar'). www.wsvdrachtenveenhoop.nl