Voor jong en oud heeft centrum voor muziek Opus 3 in Noard-
east-Fryslân een uitgebreid aanbod.
Voor jong en oud heeft centrum voor muziek Opus 3 in Noard- east-Fryslân een uitgebreid aanbod. Foto: Ingezonden

Opus 3: "Muziek is goed voor iedereen"

DOKKUM - Er komt steeds meer bewijs dat actief bezig zijn met muziek goed is voor iedereen. Kinderen hebben tijdens hun ontwikkeling baat bij muziekbeoefening, ook senioren kan het helpen de hersenen actief en 'lenig' te houden. Voor al deze groepen wil Opus 3, centrum voor muziek in Noard east-Fryslân, iets betekenen.

Naast de instrumentale en vocale lessen voor haast elk instrument is Opus 3 op steeds meer gebieden actief. Zo zijn er ensembles voor verschillende instrumenten, repeteert elke week een orkest voor senioren en zijn er diverse koren, zoals het overdagkoor, het popkoor en het dameskoor Voxstrot.

Ook voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er verschillende mogelijkheden om individueel of in groepen met muziek bezig te zijn. Hiernaast verzorgt Opus 3 muziekles onder schooltijd voor alle groepen op dertig scholen in Noardeast-Fryslân en op Schiermonnikoog. Door slim gebruik te maken van de subsidie Impulsregeling Muziekonderwijs is op al deze scholen een basis-set muziekinstrumenten aanwezig die vooral door de bovenbouw gebruikt wordt bij samenspellessen. In samenwerking met verschillende muziekverenigingen worden inspiratieprojecten georganiseerd, zodat kinderen in aanraking gebracht kunnen worden met het verenigingsleven.

Voor de nabije toekomst is Opus 3 aan het onderzoeken hoe meerdere kunstdisciplines meegenomen kunnen worden in het aanbod voor het reguliere onderwijs. Hierdoor kan een compleet kunstaanbod gerealiseerd worden, waarmee elk kind in Noardeast-Fryslân onder schooltijd met meerdere kunstvormen kennis kan maken.