Een aquarel van Arie Jekel, te zien bij MOOIwerk.
Een aquarel van Arie Jekel, te zien bij MOOIwerk. Foto: Ingezonden

Landschappen van Rembrandt in aquarel

DOKKUM - Hoe kan dat, schilderijen van Rembrandt in aquarel? Rembrandt heeft nooit aquarelverf gebruikt. En toch hangen er vanaf 15 januari tot en met 13 maart aquarellen van de meester in galerie MOOIwerk aan de Hoogstraat 30 in Dokkum.

De Groningse kunstenaar Arie Jekel werkt al jaren met aquarel (waterverf) en vroeg zich af hoe de landschapstekeningen van Rembrandt er in kleur uit zouden zien. Het resultaat is te vinden op zijn website en een selectie hiervan is nu te zien bij MOOIwerk Dokkum.

Elke aquarel is voorzien van een titelbordje met daarop een reproductie van het origineel van Rembrandt. Naast het Rembrandt-project hangen er ook andere aquarellen van Arie Jekel bij MOOIwerk. Rembrandt liet ons naast zijn olieverfschilderijen en etsen ook veel tekeningen na. Maar helaas geen aquarellen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht bestaat waterverf al veel langer dan olieverf. In 1506 schilderde Albrecht Dürer zijn beroemde 'Jonge Haas' in aquarel. Anthony van Dyck, een tijdgenoot van Rembrandt, maakte aquarelstudies voor zijn definitieve werk in olieverf. Op zaterdag 18 januari is Arie Jekel van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in de galerie. Bezoekers die het leuk vinden om uitleg te krijgen over het project zijn van harte welkom.

Vanaf zaterdag 15 februari start een vierdaagse aquarelcursus bij MOOIwerk Dokkum.

Openingstijden galerie: woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op de koopzondagen, elke eerste zondag van de maand, van 13.00 tot 16.00 uur.