Taal en denken in de Hebreeuwse Bijbel

DOKKUM - Woensdagavond 15 januari komt dr. Jan Chr. Vaessen, gespecialiseerd in Bijbeluitleg en Retorica, naar Dokkum. Hij is al weer vele jaren gefascineerd door de Hebreeuwse Bijbeltaal en het daarmee verbonden denken.

Hij vindt dat het overheersende Griekse systeemdenken, in zijn geslotenheid en angst voor verandering, niet meer voldoet. Vaessen komt op voor nieuwe manieren van denken, voor nieuwe inzichten en een nieuwe moraal. Kortom voor een nieuw perspectief. Dat perspectief vindt hij in Hebreeuwse denk- en taalpatronen.

Tegenover het actuele doemdenken reiken deze patronen tijdloze alternatieven aan. Al in de Hebreeuwse grondtekst van de Joodse Bijbel, voor christenen het Oude Testament, ervaart hij hoezeer de Hebreeuwse taal een niet Westerse taal is. Een taal met een geheel eigen belevingswereld.

De Joodse denker Martin Buber heeft dat voor onze tijd nog eens bevestigd. Universele liefde zoals die in de Joodse Bijbel tot uiting komt, is basis van waarheid en ethiek. Beide, liefde en waarheid, kunnen mensen nooit volledig bezitten, maar ze helpen zeer om betekenisvol te leven en goed te handelen. De uitwerking van deze gedachte belooft een heel boeiende avond te bieden. Dr. Jan Vaessen is emeritus predikant in de PKN. Hij was tevens werkzaam als universitair docent Bijbeluitleg en Preekkunde.

Datum: woensdag 15 januari; 20.00 uur in gemeentecentrum De Fontein, Op de Keppels 3, Dokkum. De toegang is gratis.