Hoewel het nog geen oud en nieuw is, ging er donderdag in Dokkum al vuurwerk de lucht in.
Hoewel het nog geen oud en nieuw is, ging er donderdag in Dokkum al vuurwerk de lucht in. Foto: Hennie de Jong

Met vuurwerk en een duik het nieuwe jaar in

DOKKUM - Op 1 januari om 15.00 uur vindt er in Dokkum een nieuwjaarsduik plaats. Wie zich al heeft opgegeven bij Café De Lantaarn krijgt een gratis muts. De duik vindt plaats op de A.J. van der Poortstraat 1 waar een méga-grote opblaasglijbaan staat en een DJ-optreden plaatsvindt.

Er zijn meer nieuwjaarsduiken in de regio. Bij Lauwersoog is er om 13.00 uur een nieuwjaarsduik op camping Lauwersoog, bij Restaurant Het Booze Wijf.
Naar schatting ruim 75 mensen zullen 2020 beginnen met een sprong in het koude water bij Burum. Het evenement gaat volgens de organisatie verlopen als vanouds.

In Dokkum van de glijbaan en in Burum en
Lauwersoog het water in

Deelnemers dienen alcoholvrij en in goede conditie aan de start te verschijnen. Voor de duiklustigen is het raadzaam om waterschoenen te dragen en ouders dienen zelf op de jeugdigen te letten. De duik is op eigen risico, maar vooraf en tijdens de duik is er bodemcontrole door het duikteam. Ook is er een EHBO-vrijwilliger aanwezig. Ter opluistering van de duik zullen de vrolijke liedjes van Amusementskoor Haven in Zicht te horen zijn. Het startschot zal om 12.00 uur worden gelost door wethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ook in Drachten kan men om 14.00 uur een duik nemen, in de zwemvijver op het Kiryat Onoplein. In Surhuisterveen vindt er op hetzelfde tijdstip een duik plaats in de haven. Om 15.00 uur is er een nieuwjaarsduik bij Kok en de Walvis in Warten. Voor naturisten is er een nieuwjaarsduik bij het naaktstrand in recreatiegebied Groene Ster om 14.30 uur.

Volgens de laatste weersvoorspellingen wordt het ongeveer 4 graden Celsius op nieuwjaarsdag. Het water heeft ongeveer dezelfde temperatuur. Het wordt dus een frisse dag. Het zal echter niet hard waaien en waarschijnlijk komt de zon erdoor, prima omstandigheden om het nieuwe jaar in te duiken.