Mariese Schuurman van 'Stoereloer' bij de miniatuurflats, met het bijbehorende boek, in paviljoen Vijversburg. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje.
Mariese Schuurman van 'Stoereloer' bij de miniatuurflats, met het bijbehorende boek, in paviljoen Vijversburg. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje. Foto: Actief Media

Tien miniatuurflats in paviljoen Vijversburg

TYTSJERK - In paviljoen Vijversburg bij Tytsjerk zijn tot half januari tien miniatuurflats te zien, gemaakt door ongeveer vijfhonderd mensen - vooral kinderen - uit Leeuwarden en omgeving. Het idee kwam van kunstenaarscollectief Stoereloer, toen de eerste lockdown werd afgekondigd vanwege het coronavirus.

"We wilden iets positiefs, om mensen te verbinden en perspectief te bieden", zegt Mariese Schuurman van dit collectief. De belangstelling bleek bijna overrompelend groot. "We hadden gerekend op 75 tot 100 reacties, met name uit Leeuwarden, maar het aantal aanmeldingen bleef maar groeien, zelfs vanuit bijvoorbeeld Harlingen. Uiteindelijk zijn het zo'n vijfhonderd deelnemers geworden: zowel kinderen als volwassenen en ouderen."

Alle aanmelders kregen een complete knutseltas thuisbezorgd. "Acht man waren twee dagen bezig om alles in te pakken. Daarna nam het bezorgen met een team chauffeurs nog een hele dag in beslag", vertelt Schuurman. De ontvangers kregen ruim een week om hun kamerdeel in elkaar te knutselen: dat mocht realistisch zijn, maar ook pure fantasie. Na ruim een week haalde Stoereloer alles weer op.

Elk ‘kamerdeel’ had de vorm van een vierkante achterwand en een taartpuntige ondergrond. Drie daarvan vormen samen één kamer. "Die zijn door de deelnemende kunstenaars bij elkaar gezocht. Aanvankelijk wilden we één miniatuurhuis maken, maar door het grote aantal inzendingen was dat niet mogelijk. De vorm van tien losse flats bleek de meest praktische oplossing", legt Schuurman uit. De flats stonden al geëxposeerd in het Fries Museum en in Winkelcentrum Zaailand. En nu dus in Park Vijversburg in het glazen paviljoen.

Vanwege corona is er een website gemaakt: www.miniatuurhuis.nl. Daarnaast is er een boek uitgebracht: 'Dwalen door kamerverhalen'. Daaraan schreven zo'n 40 mensen mee, onder begeleiding van woordkunstenaarscollectief 'Dichter bij Leeuwarden'. Naast foto's van alle kamers bevat het boek gedichten en verhaaltjes ‘achter' de kamers. Het paviljoen is komende zaterdag en zondag open en in december alleen op zondagen.