De kantine van De Wetterstins is vanwege de coronamaatregelen gesloten.
De kantine van De Wetterstins is vanwege de coronamaatregelen gesloten. Foto: Karoline van den Donker

Vrouw en kind wachten in de regen.
Kan dat anders?

BURGUM - Door de corona-maatregelen kunnen ouders tijdelijk niet binnen wachten op hun kind dat zwemles krijgt in de Wetterstins in Burgum. "Foar de measte minsken is dat in oplosber probleem," vertelt Jappy Talma uit Hurdegaryp. Hij springt echter op de bres voor een dorpsgenoot voor wie dit in zijn ogen een schrijnende situatie oplevert.

Wie kan wekelijks anderhalf uur coronaproof onderdak geven aan deze vrouw, als zij samen met haar peuter van twee wacht tot de zwemles van haar negenjarige kind is afgelopen?

Jappy Talma had gehoopt dat de gemeente over haar hart zou strijken en voor deze ene mevrouw, die - door haar toch al niet al te comfortabele leefomstandigheden - met twee kinderen in Hurdegaryp in de bus stapt om haar oudste naar zwemles in Burgum te brengen.

"De gemeente-ammtners ferwize nei de oerheidsmaatregels en wolle gjin presedint skeppe. Yn myn eagen is dat ûnsin, want hoefolle minsken moatte troch de koronamaatregels no echt oardel oere bûten stean - waar of gjin waar - mei in twajierrige peuter?”

Bij de gemeente krijgt Jappy Talma echter geen gehoor, dus zoekt hij de media om het probleem onder de aandacht te brengen. “Ik kom faker op tsjin ûnrjocht dat de meast kwetsberen yn de maatskippij ûnnedich rekket, no dus ek. Kinne wy hjir as maatskipppij in oar antwurd op fine, as dat wy dy frou 'gewoan' bûten wachtsje litte?" Wie een idee heeft, bel dan: 06-28984460.