Kunstfotograaf Bosgra wint Kultuerpriis

BURGUM - Kunstfotograaf Johannes Bosgra uit Hurdegaryp kreeg zaterdag 18 september in De Molkfabryk in Burgum, uit handen van wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel, een cheque van duizend euro. Dat was de 'Kultuerpriis 2020' van de gemeente. Cultuurlab 'Het Achterland' kreeg 500 euro, bij wijze van 'oanmoedigingspriis'. Die cheque werd overhandigd aan initiatiefnemer en theatermaker Dirk Bruinsma.

Bosgra's foto's tonen vaak dromerige taferelen, geïnspireerd door natuur die aangeraakt is door mensenhanden. Sinds ongeveer 2014 legt hij zich steeds meer toe op fotografie. Hij vindt daarmee geleidelijk een eigen handtekening. Hij schuwt de samenwerking met muziek- en podiumkunst niet. De jury waardeert zijn ogenschijnlijke eenvoud. De foto's komen volgens de jury overeen met de innerlijke drijfveren van de beeldend kunstenaar. "Vakmanschap en passie ontmoeten elkaar, dat is zichtbaar in het beeld."

'Het Achterland' kreeg 500 euro als aanmoedigingsprijs. Initiatiefnemer Dirk Bruinsma valt zelf niet meer onder de jongeren, "mar hy is jong fan geast en hy soarget mei syn kollega's yn it kultuerlab foar in brûsplak dêr't jongerein út de gemeente en de omkriten de kâns kriget talinten te ûntwikkeljen", aldus cultuur-wethouder Tytsy Willemsma.

Andere genomineerden voor de Kultuerpriis waren: Elza Zijlstra (oud-inwoner van Burgum, maakt kunst uit afval), Jan Popkema (Burgum, actief voor Friese taal en cultuur in Fryslân, Tytsjerksteradiel en Burgum) en toneelvereniging Kom mar op! uit Suwâld.