Fokko Eijbergen senior en junior leiden Recreatiecentrum Bergumermeer bij Sumar. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app.
Fokko Eijbergen senior en junior leiden Recreatiecentrum Bergumermeer bij Sumar. Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

"Veel Nederlanders, weinig Duitsers en Belgen"

SUMAR - Recreatiecentrum Bergumermeer mag, net als alle campings in Nederland, weer helemaal open, inclusief de sanitaire voorzieningen. Het loopt prima met de boekingen, althans vanuit Nederland.

Maar vanuit Duitsland en België is de belangstelling minimaal, constateert directeur Fokko Eijbergen jr.: "Vorig jaar maakten de Duitsers 25 procent uit van de campinggasten, nu ongeveer vijf procent. In het hoogseizoen zitten we praktisch vol, met bijna alleen Nederlanders."

Er gelden op het terrein nog wel enkele beperkingen vanwege het coronavirus: houd 1,5 meter afstand van elkaar en ga niet met meer dan één auto per gezin het terrein op. Vrijdag zijn de douches en wc's al doorgespoeld vanwege het eventuele legionellavirus, maandagochtend zijn deze ruimtes nog een keer schoongemaakt.

"Alle vaste personeel
kon in dienst blijven"

Sommige schoonmaaksters, werkzaam via een uitzendbureau, zijn in maart een aantal weken 'naar huis gestuurd', maar inmiddels weer volop aan de slag. Het vaste personeel, ongeveer twaalf mensen, kon in dienst blijven, dankzij financiële steun van de overheid ("de NOW-regeling"). "Sommigen hebben wel heel ander werk gedaan. Met name het horecapersoneel heeft meegeholpen met schoonmaken, zoals steigers afspuiten", vertelt Eijbergen.

"Hoogseizoen bijna volgeboekt"

Het voorseizoen was verloren, zoals voor alle campings en recreatiebedrijven. Over het hoogseizoen maakt hij zich niet al te veel zorgen meer, omdat alle plekken bijna volgeboekt zijn. "En nu, net voor de schoolvakanties, zijn de senioren massaal op pad. Jammer vind ik wel dat er geen grote evenementen zijn. Ik denk dat vooral grotere plaatsen als Leeuwarden, Dokkum en Drachten meer drukte krijgen."

Moeite houdt Eijbergen met de 1,5 meter afstand op horecaterrassen. "Ik geloof niet echt in die 1,5 meter. Na Hemelvaartsdag en Pinksteren is er geen nieuwe coronagolf geweest. Dus in de buitenlucht valt het blijkbaar wel mee met de besmettelijkheid."

Hij is nu vooral benieuwd wat het effect wordt van de demonstratie op de Dam in Amsterdam. "Als daar geen gevolgen van te zien zijn, dan is die 1,5 meter in de buitenlucht blijkbaar niet nodig. Binnen moeten we vooral ventileren. En in het algemeen: ons gezond verstand blijven gebruiken", merkt Eijbergen op.
Het handhaven van de 1,5 meter vindt hij ook lastig. "Men komt bijvoorbeeld met vier mensen in één auto aan, maar moet dan op het terras ineens 1,5 meter afstand houden. Dat valt niet uit te leggen!"

"De vraag naar zeillessen is enorm gestegen!"

Toch heeft de 'coronacrisis' ook positieve effecten: "De watersport is nu 'booming'. Zo is bijvoorbeeld de vraag naar zeillessen enorm gestegen!"

De meeste zorgen maakt hij zich over het naseizoen en de volgende winter. "Hebben de recreatiebedrijven dan voldoende reserves weten op te bouwen? Wat als er een tweede virusgolf komt? Maar ja, dat moeten we maar afwachten."