V.l.n.r.: Jolt Andela, Hester de Haan en Han Westerhof, het bestuur van Aldtsjerk Foarút. Achter hen het uit te graven weiland.
V.l.n.r.: Jolt Andela, Hester de Haan en Han Westerhof, het bestuur van Aldtsjerk Foarút. Achter hen het uit te graven weiland. Foto: Actief Media

Stichting Aldtsjerk Foarút kijkt weer vooruit

ALDTSJERK - Als er geen kink in de kabel meer komt, kan in de loop van volgend jaar worden begonnen met de eerste werkzaamheden voor een nieuwbouwwijk aan de noordkant van Aldtsjerk. Dat verwacht het bestuur van stichting Aldtsjerk Foarút.

Het gaat om twintig permanente woningen, drie woon-werk-woningen en zeven recreatiewoningen, vlakbij een nieuw te graven meer van hooguit tien hectare. Een stuk weiland van Jan en Margriet Oostenbrug, grenzend aan de Aldtsjerkster feart, wordt compleet heringericht en grotendeels uitgegraven. Het zand dat hierbij vrijkomt wordt verkocht aan zandwinbedrijf Eeltjemeer VOF en met buizen en water naar de zandbulten aan de Stenendam gepompt.

Die zandwinning moet de aanleg van de nieuwbouwwijk mede financieren. Ook de eigenaren van de grond en de gemeente Tytsjerksteradiel worden betrokken bij de voorfinanciering. De gemeenteraad heeft vorige week donderdag (opnieuw) groen licht gegeven voor het plan, waar in Aldtsjerk al sinds 2008 over wordt gepraat.
Bestuurslid Han Westerhof was er ook toen al bij betrokken. "It is begûn mei in brief fan jongerein út Aldtsjerk oan it bestjoer fan Doarpsbelang yn 2004. De jongerein woe graach yn Aldtsjerk wenjen bliuwe, mar dan moasten der wol nije, betelbere wenningen boud wurde."

In 2013 nam de voor dit doel opgerichte stichting de taak over van Doarpsbelang. Naast Han Westerhof kwamen ook Jolt Andela en Hester de Haan in het bestuur. Dat begon een zogeheten burgerinitiatief, om de plannen vervolgens met de gemeente, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân te bespreken.

"In nije generaasje"

De jongeren die 16 tot 12 jaar geleden vroegen om nieuwbouw in Aldtsjerk, hebben nu vrijwel allemaal elders een 'hinnekommen' gevonden. "Ja, de jongerein dy't no in betelbere wenning siket yn Aldtsjerk, is foar in grut part in nije generaasje. Mar de fraach nei wenningen is der noch altyd. En nije húshâldingen binne ek geunstich foar it behâld fan de skoalle yn it doarp", zegt bestuurslid Jolt Andela.