Coördinator Welzijn Bonne Doller hoopt dat de hoofdingang van Brugchelencamp snel weer open kan voor bezoek. Scan de foto voor een filmpje.
Coördinator Welzijn Bonne Doller hoopt dat de hoofdingang van Brugchelencamp snel weer open kan voor bezoek. Scan de foto voor een filmpje. Foto: Actief Media

Bijna iedere dag Moederdag in Brugchelencamp

De WESTEREEN - Op 10 mei is het Moederdag. Moeders en oma's in verzorgingshuizen mogen geen bezoek ontvangen. In woonzorgcentrum Brugchelencamp worden zij toch in het zonnetje gezet. Al gebeurt dat volgens coördinator Welzijn Bonne Doller niet alleen op Moederdag. "Alle dagen probearje wy der in moaie dei fan te meitsjen. It liket hjir soms eltse dei Memmedei."

Het interview met Doller vindt plaats op een terras buiten Brugchelencamp, dat nu vaak als podium wordt gebruikt. Onlangs speelden Syb van der Ploeg en trio Sjanz er tijdens Koningsdag. Twee weken eerder gaf het gospelduo Twa foar Him er een optreden. De bewoners aan de andere zijde van het woonzorgcentrum worden overigens niet vergeten, want in tegenstelling tot voor de coronacrisis treden artiesten nu niet meer op één centrale plek, maar op meerdere plaatsen op. Ook op Moederdag zijn er muziekoptredens op meerdere locaties rondom het gebouw, zodat alle bewoners kunnen meegenieten.

Televisieprogramma Kofjepraat

Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor Doller was het omschakelen halverwege maart, toen de coronamaatregelen ingingen. "Alle dagen binne der aktiviteiten. Dy fine no plak op in oare manier. Minsken binne minder ûnderweis. Se bliuwe mear op 'e keamer of op 'e gong." Doller startte zelfs het tv-programma 'Kofjepraat' dat op vijf ochtenden vanaf 10.30 uur op de kabelkrant van het woonzorgcentrum te volgen is. Ook is er twee keer in de week een middaguitzending. Op dinsdagmiddag staat deze in het teken van bewegen en op donderdagmiddag is er muziek te horen: de ene keer geestelijke liederen, de andere keer staat bijvoorbeeld het Nederlandstalige repertoire op het programma.
Naast activiteiten op afstand zijn zijn er regelmatig gangactiviteiten, zoals een gangbingo of een sjoelwedstrijd. De activiteit zelf is dan niet het belangrijkste, weet Doller. "It giet de measte minsken efkes om it meitsjen fan in praatsje."

Bezoek met tussenwand mogelijk vanaf 8 mei

Rondom het woonzorgcentrum staan hekken, zodat bezoekers niet stiekem door de tuindeur van een bewoner even op bezoek kunnen komen. "Foar de famylje bliuwt it lestich", zegt Doller. Vanaf 8 mei kunnen familieleden op afspraak bewoners bezoeken in de serre bij de hoofdingang. Bewoners en bezoekers worden nog wel gescheiden door een glazen tussenwand. "Sa kin men efkes mei-elkoar prate en elkoar wer echt sjen. Ik haw heard dat dizze freed al hielendal folboekt is."

Minder ziekte

Hoewel de coronacrisis voornamelijk nadelig is voor veel bewoners, bezoekers en personeel, heeft het gesloten houden van de deuren ook een onverwachts voordeel opgeleverd. "Yn it hûs sels is it rêstiger, mar minsken binne ek rêstiger", aldus Doller. "It falt op dat minsken minder ferkâlden en minder heal binne."
Daarnaast vinden sommige bewoners het stiekem ook wel fijn dat ze extra in de watten worden gelegd. "Hja krije no wat faker in buorreltsje mei in lekker hapke of in snackje. Dat wurdt wol wurdearre."

Toch hoopt Doller dat de deuren van Brugchelencamp snel weer open kunnen. "Dat wy de foardoar op slot hawwe, is foar ús hiel ûnnatuerlik, want wy wolle graach eltsenien wolkom hjitte. Wy hoopje dat it gau wer kin!"