Daphne de Jong (links, met zilver) en coach Esther Oostlander van FMT Sport.
Daphne de Jong (links, met zilver) en coach Esther Oostlander van FMT Sport. Foto: Ingezonden

Zilveren judomedailles Judo Kings en FMT Sport

DEN HAAG - Zaterdag was er in Den Haag het Nederlands kampioenschap voor judoka's in de klasse tot 18 jaar.

Van Judo Kings namen er vijf dames deel aan dit toernooi. Milou Hendriks (tot 40 kg) verloor haar eerste partij met vol punt. In de herkansingsronde herstelde ze zich goed: ze won twee partijen met ippon (volpunt). Milou mocht daarom een bronzen plak mee naar huis nemen. Berber Ludema (tot 57 kilogram) had in de eerste partij een bye. Vervolgens won ze drie partijen. Zo stond ze in de grote finale. Deze ging verloren met vol punt. Berber won de zilveren plak. Rixt Geertsma (tot 63 kilogram) had ook een bye in de eerste ronde. Daarna won ze een partij, maar de derde partij verloor ze. Zo kwam Rixt in de herkansing. Hier won ze wederom twee partijen met vol punt. Rixt mocht om brons strijden. Deze partij ging verloren, zodat ze genoegen moest nemen met een vijfde plek.

Ook Rumaisa Ifrasan (tot 48 kilogram) was goed bezig. Ze wist drie partijen in volle winst om te zetten. Daarna ging de halve finale verloren, waarbij ze geblesseerd raakte. Van FMT Sport uit Oentsjerk/Feanwâlden hadden zich twee judoka's hiervoor gekwalificeerd. Daphne de Jong uit Gytsjerk (15 jaar) had zich als beste van Noord-Nederland in de klasse plus 70 kilo geplaatst. In Den Haag ging zij goed van start en scoorde zij de eerste drie partijen een ippon binnen een minuut. Hiermee plaatste zij zich voor de finale. Deze ging gelijk, op doordat beiden een half punt (waza-ari) scoorden. Daarna kreeg zij nog een punt tegen, dus een tweede plaats voor Daphne. Sil Velstra (14 jaar, tot 46 kilo) wist wel enkele partijen te winnen, maar was letterlijk nog wat te licht. Tegelijkertijd deden in Sneek elf judoka's mee aan het True Colours toernooi. Met medailles voor alle deelnemers werd dit teamtoernooi afgesloten.