Een deel van de werkgroep Eastermar Frij, v.l.n.r. Ids Groenewoud, Atsie Boersma, Wijbe Postma en Piter Fennema, bij de brug in Schuilenburg, in april 1945 de enige intacte brug over het Prinses Margrietkanaal in de regio. Het café links op de achtergrond was een commandopost van de Duitsers. Otte Fennema, de vader van Piter Fennema, was groepscommandant van een verzetsgroep die de brug probeerde te bevrijden. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje waarin Piter Fennema vertelt dat zijn vader tijdens de actie wordt gevangengenomen.
Een deel van de werkgroep Eastermar Frij, v.l.n.r. Ids Groenewoud, Atsie Boersma, Wijbe Postma en Piter Fennema, bij de brug in Schuilenburg, in april 1945 de enige intacte brug over het Prinses Margrietkanaal in de regio. Het café links op de achtergrond was een commandopost van de Duitsers. Otte Fennema, de vader van Piter Fennema, was groepscommandant van een verzetsgroep die de brug probeerde te bevrijden. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje waarin Piter Fennema vertelt dat zijn vader tijdens de actie wordt gevangengenomen. Foto: Actief Media

Oorlogsmateriaal gevraagd voor tentoonstellingen

EASTERMAR/SUMAR - Komende weken zal er veel worden teruggekeken op de Tweede Wereldoorlog. Vooral de tijd van de bevrijding krijgt extra aandacht. Voor Fryslân gaat het dan om de aprildagen van 1945. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft een financiële bijdrage beschikbaar gesteld aan haar inwoners om die bevrijdingstijd te benadrukken met zelfbedachte activiteiten. In onder andere Eastermar en Sumar zijn tentoonstellingen.

De Feriening foar Doarpsbelang in Eastermar stelde de werkgroep Eastermar Frij samen. Vanuit deze werkgroep ontstond het plan voor een tentoonstelling. Deze is op 18 april van 15.00 tot 19.00 uur in Hotel Meerzigt. Binnen die werkgroep zijn al verschillende verhalen, foto’s en tekeningen verzameld, maar de leden van de groep zijn ervan verzekerd dat er meer moet zijn. Zij denken daarbij ook aan voorwerpen, herdenkingszaken, en dergelijke. Daarom doen zij een oproep om spullen uit de genoemde periode beschikbaar te stellen, zodat de tentoonstelling ‘Eastermar Frij’ een echt beeld geeft van de laatste oorlogsmaanden in het dorp. Men kan de materialen melden bij Ids Groenewoud (0512-471675) of bij Wijbe Postma (0512-471615 of 06-22310712).

In Sumar verzamelt een aantal dorpsgenoten materiaal voor een expositie over de oorlogstijd en de bevrijding van Sumar. Deze vindt plaats van 4 tot en met 10 mei in dorpshuis De Kamp.
Op de oproep om materiaal aan te leveren hebben al verschillende inwoners gereageerd. Zo zijn er onder andere diverse foto’s (vooral van de bevrijdingsfeesten), documenten, stam- en bonkaarten, kranten en gebruiksvoorwerpen uit de jaren ’40 van de vorige eeuw gebracht.

Als u nog foto’s, documenten, gebruiksvoorwerpen of andere zaken hebt, kunt u contact nemen met Ids Krol (0511-465491) of stuur een email (idseneeke@hotmail.nl). Ook zoekt de organisatie verhalen van inwoners van Sumar die de oorlog hebben meegemaakt. Deze verhalen zet men op papier, zodat ze bewaard blijven.