Deze (spionage-)'oren' bij Burum moeten wijken voor 5G. De commerciële schotels (niet op deze foto) blijven
wellicht staan en in functie. Scan de foto voor een documentaire over EHS-ers.
Deze (spionage-)'oren' bij Burum moeten wijken voor 5G. De commerciële schotels (niet op deze foto) blijven wellicht staan en in functie. Scan de foto voor een documentaire over EHS-ers. Foto: Actief Media

Raadsleden krijgen informatie over 5G-zenders

KOLLUM - De raadsleden van drie gemeenteraden - Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân - worden woensdagavond 26 februari vanaf half acht in de raadszaal in Kollum (openbaar) bijgepraat over 5G-zenders. Daarover kregen de raden de afgelopen tijd bezorgde brieven en vragen van bewoners.

Er komen die avond vijf sprekers aan het woord, van wie in elk geval één zich zorgen maakt over de gezondheidseffecten van 5G. Daarna volgt een pauze, waarna de raadsleden vragen mogen stellen aan de inleiders. "As publyk op de tribune ek fragen hat, dan kinne dy fansels fia de riedsleden wol steld wurde", vindt Hinke Hoogland van de raadsgriffie van Tytsjerksteradiel.

De eerste spreker is Rob Bongenaar namens Monet, de organisatie van 'netwerkoperators' KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Hij zal uitleggen dat het totale aantal zenders in Nederland, dus ook in noordoostelijk Friesland, iets zal toenemen, maar dat de door Nederland gehanteerde normen voor elektromagnetische straling bij lange na niet worden overschreden.
Mevrouw Nguyen spreekt namens GGD Friesland en gaat ook in op de aspecten gezondheid en veiligheid. Als ze zich baseert op rapporten van de Gezondheidsraad en het RIVM, zal ze zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gezondheidsschade door 5G-zenders. RIVM en de Gezondheidsraad wijzen er wel op, dat er nog een Europees lange termijn-onderzoek loopt ('COSMOS'). De uitkomsten daarvan laten nog enkele jaren op zich wachten.

De derde spreker is Jos Timmer, namens de stichting ElektroHyperSensitiviteit (EHS). Deze stichting is bevreesd voor de gezondheidsrisico's van 5G, omdat de nieuwe generatie zenders anders werkt dan de huidige. Ze stralen met vele bundels tegelijk in vele richtingen, maar alleen als ze als het ware een oproep krijgen. Juist die wisseling van elektromagnetische straling zou wel eens negatief kunnen uitwerken voor mensen die hier hypergevoelig voor zijn, aldus de EHS. De laatste twee sprekers zijn Lourens Wemekamp (Nationaal Antennebureau) en R. van der Berg (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Zij zullen het vooral hebben over regelgeving.