De keeper van Be Quick Dokkum blijft de situatie meester tegen Kollum.
De keeper van Be Quick Dokkum blijft de situatie meester tegen Kollum. Foto: Bert Wijma

Be Quick Dokkum in tweede helft langs Kollum

KOLLUM - Vooraf werd de wedstrijd aangekondigd als de derby van Noardeast-Fryslân, omdat Kollum en Dokkum sinds vorig jaar in dezelfde gemeente liggen. Onder toeziend oog van wethouder Pytsje de Graaf wist Be Quick de wedstrijd met 0-2 te winnen. Beide treffers vielen in de tweede helft.

In de eerste helft was Be Quick voetballend de bovenliggende partij. De Dokkumers combineerden beter en gemakkelijker en hadden verdedigend alles onder controle, maar verhoudingsgewijs werden weinig kansen gecreëerd. Kollum-trainer Ron de Boer had zijn mannen goed geïnstrueerd. De oranjehemden speelden gedisciplineerd vanuit een goede organisatie en loerden op de snelle omschakeling.

Na de rust werd het spelniveau er niet beter op. Be Quick was wel opnieuw de betere ploeg, maar Kollum kreeg meer ruimte op het middenveld en zocht ook meer de aanval. Twee hoekschoppen van de thuisclub zorgden voor dreiging. Ruim een kwartier voor het einde sloeg Be Quick toe. De in de ploeg gekomen Frits Veenema kwam vanaf links goed naar binnen. Zijn harde schot op het doel kon nog wel worden tegengehouden door keeper Auke Hoekstra, maar uit de rebound tikte Rufolf Banga de 0-1 binnen. Kollum nam vanaf dat moment meer risico's en kwam goed weg toen Veenema miste na een voorzet van Banga.

De 0-2 kwam van de voet van de goed doorzettende Rindert Ykema. Hij schudde in hartje verdediging twee tegenstanders van zich af en prikte de bal knap langs de sluitpost. Vlot daarna kwamen er meer mogelijkheden, maar Be Quick verzuimde om de score verder op te voeren. Zo eindigde de wedstrijd in een verdiende 0-2 winst voor de Dokkumers. Zaterdag speelt Be Quick thuis tegen SC Veenwouden en Kollum speelt uit tegen Marum.