Mensen die werken in het onderwijs kunnen het verschil maken voor kinderen. Dat merken de leerkrachten en
onderwijsassistenten van de Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden elke dag.
Mensen die werken in het onderwijs kunnen het verschil maken voor kinderen. Dat merken de leerkrachten en onderwijsassistenten van de Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden elke dag. Foto: Actief Media

Staken, maar: "Onderwijzen is een prachtig vak"

FEANWALDEN - Donderdag 30 en vrijdag 31 januari is de landelijke onderwijsstaking, onder andere gesteund door de Dr. Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden. De leerlingen zijn vrij en twee onderwijzers lopen mee met de stille mars in Groningen. De leerkrachten willen echter vooral een positief signaal afgeven: belangstellenden laten proeven aan het bijzondere vak van leerkracht.

"Bij de onderwijsstakingen gaat het steeds over geld en over te weinig mensen voor de klas", zegt directeur Tineke Vogels. "Daarover maken wij ons ook zorgen, maar wij merken dat er een vertekend beeld ontstaat van ons prachtige vak, door het gesprek daar steeds op te richten. Daarom openen wij tijdens de stakingsdagen een paar uur de deuren voor mensen die mogelijk in het onderwijs willen gaan werken."

Zij-instromers die zich (via verkorte opleidingen) willen laten omscholen tot leerkracht, MBO-studenten, HAVO-leerlingen die door willen stromen naar de PABO en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen achter de schermen, beide stakingsdagen van 10.00 tot 12.00.
"In Nederland zijn er momenteel 55.000 kinderen zonder een meester of juf. De bij Roobol aangesloten scholen, zoals wij, hebben nog niet zo heel veel last van dit onderwijzerstekort, maar waarom kiezen zo weinig mensen voor dit mooie vak?", vraagt Tineke Vogels zich af.

Tijdens de open dagen kunnen potentieel toekomstige leerkrachten ervaren wat een belangrijke bijdrage zij kunnen leveren aan de maatschappij van morgen. "Een uitgelezen kans om kennis te maken met het basisonderwijs. Iedereen is welkom!", aldus de directeur.
Onderwijzers en docenten in het Primair en Voortgezet Onderwijs staken. Vakbonden wijzen er op dat er nog minstens € 2,1 miljard nodig is voor het onderwijs. "De kwaliteit van het onderwijs staat onder druk door achterblijvende salarissen, kortingen op de financiering en een torenhoge werkdruk", aldus de FNV. "Leerlingen worden naar huis gestuurd door lerarentekort en de werkdruk van het overblijvende personeel loopt op. Eind oktober heeft het kabinet € 459,5 miljoen geïnvesteerd voor de periode 2019- 2021, maar daarmee worden structurele problemen niet opgelost."