Rinto Bekkema, alias Tattoo Rinto is een van de vertellers. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een kort filmpje waarin Bekkema een oproep doet om te komen naar de verhalenmiddag.
Rinto Bekkema, alias Tattoo Rinto is een van de vertellers. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een kort filmpje waarin Bekkema een oproep doet om te komen naar de verhalenmiddag. Foto: Actief Media

Verhalenmiddag 'Grutte Bekken Lytse Hertsjes'

BURGUM - Op zondagmiddag 19 januari delen vier 'wâldpiken' en één 'klaaiklute' onder de noemer 'Grutte Bekken Lytse Hertsjes' persoonlijke verhalen in Glinstra State. Deze gaan over het leven, ontmoetingen, hersenspinsels, anekdotes, ervaringen, tattoo's, muziek, boeken en nog veel meer.

Eén van de wâldpiken is tattoo-artist Rinto Bekkema, bij veel Burgumers bekend als Tattoo Rinto. Jaren geleden verhuisde hij zijn tattooshop van de roerige 'hoerenbuurt' in Groningen naar de rustige Lageweg in Burgum. Vooral de periode in Groningen leverde mooie verhalen op. "It moaiste fyn ik it wannear't minsken oan it einde fan in ferhaal freegje: 'Dat is toch net echt bard?'" Zijn verhalen klinken behoorlijk sterk, maar zijn toch echt waargebeurd deelt Bekkema dan mee. Mooie verhalen hebben de tattoo-artist, die naar eigen zeggen tegelijkertijd kan tatoeëren en vertellen, altijd geïnteresseerd. "Fan ferhalen fan Rienk van der Velde oan't ferhalen oer muzyk, se hawwe my altyd oansprutsen. En einliks bin ik no sels de hiele dei oan't fertellen."

Naast Bekkema steken schrijver en 'wâldpyk' Willem Schoorstra en Omrop Fryslân presentator Willem 'Waldpyk' de Vries de handen in de zakken om de mooiste verhalen te vertellen. De muzikanten Jack Bottleneck en Marcel Smit zullen met hun liederen de verbeelding prikkelen.

Tijdens 'Grutte Bekken Lytse Hertsjes' krijg je als toehoorder antwoord op onder andere de volgende vragen: Waarom stapte een jongen jaren geleden zomaar een tattooshop in Groningen binnen en wat waren de consequenties hiervan? Wat trekt de zanger zo aan in moordverhalen uit de Wâlden? Hoelang keek de verslaggever in de loop van een Russisch pistool? Waar haalt de schrijver zijn verhalen over seks, drugs en rock & roll vandaan?
"It is dan wol op in snein, mar de middei is net echt foar lytse bern", waarschuwt Bekkema. De heftige verhalen zijn volgens hem niet voor tere zieltjes bedoeld.

De deuren van Glinstra State gaan open om 14.30 uur, de heren steken van wal om 15.00 uur. Inclusief korte pauze duurt de 'smûke middei' tot ongeveer 17.30 uur. Tickets à 10 euro en zijn te reserveren via dit emailadres: reservearje@gmail.com.