Lezing zuivelfabriek Bartlehiem in Wyns

WYNS - Stichting de Kulturele Tsjerke Wyns presenteert vrijdag 17 januari een
Lezing over de zuivelfabriek Bartlehiem. In deze lezing zullen Jan van der Leij en Jan Faber wat dieper ingaan op dit stukje historie van Bartlehiem.

Naar aanleiding van het onderzoek dat zij doen voor het 'Wynzer Boek'
hebben zij besloten alvast een en ander over de fabriek te onthullen als soort voorpublicatie in de vorm van een lezing. Weinig mensen zullen tegenwoordig nog iets weten van de maatschappelijke achtergronden die leidden tot de oprichting van de zuivelfabrieken. Hoe dit met vallen en opstaan zich ontwikkelde tot een succesverhaal, dat een geweldige boost gaf aan de zuivelindustrie in Friesland en Nederland. Hoe dit in Bartlehiem begon en waarom dit verhaal hier na ruim 63 jaar eindigt op 22 november 1956, is zeker het vertellen waard. Daarnaast is er natuurlijk het leven op de fabriek en op de boerderijen van de aangesloten leden, de strubbelingen tussen de boeren en de Coöperatie, de intriges en verhalen over de arbeiders en de melkvaarders en natuurlijk hoe men probeerde te overleven in de moeilijke tijden in de oorlogen en de crisisjaren.

Er blijken opmerkelijke parallellen te trekken tussen de bestuursperikelen van de Fabriek en de huidige internationale handelsconflicten. De toegang bedraagt 10 euro inclusief twee consumpties. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting (Het onderhoud van de Kerk) en de publicatiekosten voor het boek. Datum en plaats: Vrijdagavond 17 januari in de kerk in Wyns. Aanvang: 20.00 uur, de kerk is vanaf 19.30 uur open Toegang: € 10,00.