De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. En begin jij 2020 ook met een frisse plons in het water bij één van de Nieuwjaarsduiken in de regio?
De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. En begin jij 2020 ook met een frisse plons in het water bij één van de Nieuwjaarsduiken in de regio? Foto: Pixabay

Met een frisse duik het nieuwe jaar in Burum

BURUM - Naar schatting ruim 75 mensen gaan 2020 beginnen met een sprong in het koude water van de rivier De Lauwers, die de grens vormt tussen de provincies Friesland en Groningen.

Op 132 plaatsen in Nederland en 24 overzee vindt op 1 januari de Nieuwjaarsduik plaats. Scheveningen is daarbij het decor van de grootste Nieuwjaarsduik ter wereld, maar Burum doet er qua sfeer niet voor onder. Daar nemen om precies 12.00 uur 's ochtends ongeveer 75 mensen een verfrissende duik in de haven.
Het evenement gaat volgens de organisatie verlopen als vanouds. Voor ouders is het raadzaam om op de jeugdigen te letten, en voor de duiklustigen om waterschoenen te dragen. Deelnemers dienen alcoholvrij en in goede conditie aan de start te verschijnen. De duik is op eigen risico, maar vooraf en tijdens de duik is er bodemcontrole door het duikteam, en ook is er een EHBO-vrijwilliger aanwezig.

Ter opluistering van de duik zullen de vrolijke liedjes van Amusementskoor Haven in Zicht te horen zijn. Het startschot zal om 12.00 uur worden gelost door wethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Nieuwjaarsduiken NO-Friesland

Burum is niet de enige plaats in de regio waar een nieuwjaarsduik wordt georganiseerd. Zo kun je in Drachten om 14.00 uur een duik nemen in de zwemvijver op het Kiryat Onoplein, in Surhuisterveen op hetzelfde tijdstip in de haven. Om 15.00 uur is er een nieuwjaarsduik bij de Kok en de Walvis in Warten, in Dokkum kun je op hetzelfde tijdstip een duik maken bij Café de Lantaarn. Voor naturisten is er een nieuwjaarsduik bij het naaktstrand in recreatiegebied Groene Ster om 14.30 uur. Net buiten Friesland, maar wel in de buurt, is de nieuwjaarsduik bij Restaurant Het Booze Wijf op camping Lauwersoog. Deze start om 13.00 uur.

Volgens de laatste weersvoorspellingen wordt het ongeveer 4 graden Celsius op nieuwjaarsdag. Het water heeft ongeveer dezelfde temperatuur. Het wordt dus een frisse dag. Het zal echter niet hard waaien en waarschijnlijk komt de zon erdoor, prima omstandigheden om het nieuwe jaar in te duiken.