Sietse Bouius aan boord van de 12,7 meter lange Samaria. Niet in een 
wereldhaven, maar gewoon in Sumar.
Sietse Bouius aan boord van de 12,7 meter lange Samaria. Niet in een wereldhaven, maar gewoon in Sumar. Foto: Actief Media

Bouius na acht jaar weer thuis

1 juli - BURGUM - Hij wilde in ieder geval naar Australië zeilen. Dat dit zou uitmonden in een wereldreis van acht jaar had Sietse Bouius niet voorzien. "Ik bin sûnder plan fuortgien." Vorige week dinsdag legde hij zijn schip aan in Sumar.

In die acht jaar zag Bouius heel wat van de wereld. Zo bezocht hij Frankrijk, Spanje, de Canarische Eilanden, Suriname, Tobago, Grenada, Dominica, de Nederlandse Antillen, Panama, Mexico, Hawaï, Tahiti, Fiji, Tonga, Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië, Mauritius, Zuid-Afrika en Brazilië.
Wie alleen op wereldreis gaat moet niet bang aangelegd zijn. Bouius putte kracht uit het geloof. "Foar de reis lies ik in boek fan in oare solosiler. Neffens him moatst as solosiler wol leauwich of byleauwich wêze.." Meerdere keren had Bouius het gevoel dat er een beschermengel op zijn schouder zat.

Bouius komt uit een echte schippersfamilie en de drang naar avontuur heeft hij ook niet van vreemd. "Us heit woe dit tink ik ek." Bouius gaat, nu thuis, zijn zeiljacht Samaria, dat hij als casco kocht en zelf afbouwde, grondig renoveren.