De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten district II in Drachten, met onder andere Geert Halbe van der Velde (Rottevalle), Jan Pietersma (Drachten), Steffen Procee (Garyp), Jan Tjeerdsma (Garyp), Lou de Graaf, Tije van der Laan (Garyp) en Visser, het schoolhoofd uit Rottevalle.
De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten district II in Drachten, met onder andere Geert Halbe van der Velde (Rottevalle), Jan Pietersma (Drachten), Steffen Procee (Garyp), Jan Tjeerdsma (Garyp), Lou de Graaf, Tije van der Laan (Garyp) en Visser, het schoolhoofd uit Rottevalle. Foto: Stichting Verzetsmuseum Fryslan, Leeuwarden

Fryslân 75 jaar officieel bevrijd

15 april - DRACHTEN - Het is 75 jaar geleden dat het vasteland van Fryslân officieel werd bevrijd. Alle activiteiten met publiek om dit te vieren zijn afgelast of worden verschoven. Nu het coronavirus ons gevangen houdt, realiseren wij ons des te meer hoe waardevol vrijheid is.

Op 7 april 1945 begint de bevrijding van Fryslân. Franse parachutisten landen in de buurt van Appelscha. Ze moeten bruggen bezet houden, zodat de Canadezen kunnen doorstomen naar het noorden en westen van de provincie. Van de 702 Franse parachutisten sneuvelen er 33.

De Canadezen kunnen op 13 april redelijk gemakkelijk Friesland intrekken. Ze krijgen hulp van de 2500 leden van de goed georganiseerde Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS).

Op veel plaatsen vinden er gevechten plaats tussen de NBS en de Duitsers, zoals bij Ureterp, Noardburgum en Damwâld. Aan beide kanten vallen slachtoffers.
Ook nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen wordt er hevig gevochten, maar als daar op 17 april de Canadezen arriveren is geheel Noordoost Friesland bevrijd.