De energiecentrale van Engie aan de
Burgumer Mar.
De energiecentrale van Engie aan de Burgumer Mar. Foto: Actief Media

Raadsleden stellen vragen over Centrale

19 februari - BURGUM - De toekomst van de energiecentrale aan de Burgumer Mar is ongewis. B. en w. van Tytsjerksteradiel deden de suggestie "een verkenning te doen naar andere vormen van duurzame energie-opwekking, zoals groene waterstof en/of geothermie". De gemeenteraad is hierover achteraf geïnformeerd.

De raadsleden Peter van de Hoef (PvdA), Sjaak Hoekstra (VVD) en Berber van Zandbergen (GL) hebben hierover schriftelijke vragen gesteld. Zij willen onder andere weten waarom de raad niet vooraf op de hoogte is gebracht. Ze vragen of het college in de zienswijze voldoende rekening heeft gehouden met omwonenden en toerisme noordelijk van de centrale.

De drie raadsleden willen ook weten wat de visie van b. en w. is op de toekomst van de energiecentrale en of afspraken zijn gemaakt met eigenaar Engie. Aanleiding is het onderzoek door het ministerie van Economische Zaken naar de beste locatie voor een nieuw transformatorstation, voor het omzetten van elektriciteit vanaf windmolenparken op de Noordzee naar het vasteland.