Molenaars Hilke van Houten en Willem Oosterbaan bij molen Heechhiem in Goëngahuizen. Scan de foto voor een filmpje van de molen. Hierin zijn ook De Modderige Bol en De Jansmole te zien.
Molenaars Hilke van Houten en Willem Oosterbaan bij molen Heechhiem in Goëngahuizen. Scan de foto voor een filmpje van de molen. Hierin zijn ook De Modderige Bol en De Jansmole te zien. Foto: Actief Media

Jubilerende stichting zet molens in het licht

GOENGAHUIZEN - Tot en met maandag 28 december staan tientallen molens iedere avond prachtig te schitteren in het Friese landschap. Met het initiatief ‘Molens in het Licht’ viert Stichting De Fryske Mole het 50-jarig bestaan.

Maandag 28 december is het exact een halve eeuw geleden dat de stichting het beheer van een groot aantal molens overnam van de Provincie Fryslân. In de afgelopen decennia werd het molenbezit uitgebreid tot 42 molens, plus een molenromp. “Samen met de molenaars werken onze vrijwilligers maand in, maand uit aan het behoud en het draaiend houden van onze molens”, laat bestuursvoorzitter Wiepke Schukken weten. “Ook werd voortvarend werk gemaakt van restauraties. De molens houden niet alleen het verhaal van ons polderlandschap levend, ze worden ook nog steeds ingezet wanneer de watersnood te hoog wordt. De krachtpatsers zijn pareltjes in ons landschap!”

Coronaproof

Dankzij de donateurs van De Fryske Mole, tientallen vrijwilligers en gedegen onderhoud staat het Friese molenbestand er goed bij. “Molens bezoeken kan momenteel helaas niet”, constateert de voorzitter met spijt, “maar door de feeërieke verlichting zijn ze nu wel van ver te bewonderen.”

Collega-molenorganisaties zullen aanhaken bij het initiatief door hun molens in de vreugdestand te zetten (de wieken staan dan iets naar links) en sommige zullen ook hun molen in de schijnwerpers zetten. Een plattegrond met de 23 molens van de jubilerende stichting die meedoen is te downloaden op www.defryskemole.nl bij ‘De Molens'.
Wat betreft onze regio gaat het om Heechhiem, De Modderige Bol en De Jansmole aan de Peansterdyk nabij nr. 10 in Goëngahuizen, de Grutte Mûne aan de Schwartzenbergloane 2A en de Broekpoldermûne aan de Boargemaster Nautawei 4A in Broeksterwâld, de Miedemûne aan Miedwei nabij nr. 11 in Holwerd, De Hond aan de Mounewei 4 in Paesens, De Olifant aan de Wiereweg 12 in Burdaard, De Phenix aan de Nieuweweg 3 en de Grutte Mûne aan de Ljouwerterdijk nabij nr. 1 in Marrum en de Hegebeintumer Mûne aan Mieddyk 6 in Hegebeintum.