Sven Boxum zet(te) De Skihut ook 'te huur'.
Sven Boxum zet(te) De Skihut ook 'te huur'. Foto: Ingezonden

Horeca in Drachten staat 'te huur'

DRACHTEN - Diverse horeca-ondernemers in het centrum van Drachten hebben te huur-borden op hun restaurants en cafés gehangen. Aan de kleine lettertjes kun je zien dat het om een protestactie gaat. "Toch is het niet een compleet ondenkbaar toekomstbeeld", denkt Sven Boxum van Club Champino en De Skihut.

"Veel horecazaken zitten sinds het begin van de coronacrisis al in financieel zwaar weer. Hoe lang de huidige sluiting nog gaat duren kan niemand ons vertellen." Boxum is niettemin blij dat diverse Drachtster collega's bereid zijn hun krachten te bundelen.

"Het voelt fijn dat we als horeca-ondernemers samen aandacht kunnen vragen voor onze situatie, we zitten in hetzelfde zinkende schip."
De roodroze borden zijn een reactie op de boodschap waarmee bekend werd dat de steun- en herstelpakketten wel verlengd, maar niet substantieel uitgebreid zullen worden. "Dat is voor velen niet genoeg”, zegt Boxum. "De situatie is alleen houdbaar als je vet op de botten hebt. Veel ondernemers ontvangen nu wel steun en hebben betalingsregelingen getroffen, maar zijn technisch al failliet. Als schuldeisers nu aan zouden kloppen, valt meer dan de helft om.”

De actie was opgezet door de afdelingen Rotterdam en Den Haag van Koninklijke Horeca Nederland. Deze werd in 'no time' landelijk uitgevoerd. Diverse afdelingen van de KHN dreigden eerder met het openen van hun zaken op 17 december. Daar is na het bekendmaken van de steunpakketten van afgezien.