Het jubileumboek Twa Doarpen op 'e heide.
Het jubileumboek Twa Doarpen op 'e heide. Foto: Ingezonden

Herdruk jubileumboek 2 dorpen

BOELENSLAAN / HOUTIGEHAGE - De eerste oplage van het jubileumboek 'Twa doarpen op 'e heide' van en over Boelenslaan en Houtigehage is uitverkocht. Er komt binnenkort een tweede druk.

Het boek is geschreven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Boelenslaan en het 90-jarig bestaan van Houtigehage. Al in de eerste week waren alle tweehonderd gedrukte exemplaren uitverkocht. Voor en tweede druk is nog volop belangstelling.

Het boek bevat een beschrijving van de historie van de Surhuisterveensterheide en het gebied dat vroeger tot Noord-Drachten behoorde. Het einde van de vervening leidde tot grote werkloosheid in de 19e eeuw en veroorzaakte een schrijnende armoede.
Evangelisten als dominee J. A. Visscher en de socialist Piter Jelles Troelstra speelden een belangrijke rol bij de bestrijding van de armoede. Het boek beschrijft de sociale ontwikkeling, de bestaansmiddelen en de wijze waarop de heidebewoners zich ontworstelden aan de slechte omstandigheden.

Het boek werd financieel mogelijk gemaakt door o.a. diverse fondsen en de gemeenten Achtkarspelen en Smallingerland.

De prijs van de 2e druk is € 17 en is te bestellen bij de verenigingen voor Plaatselijk Belang Boelenslaan (minkeadema@knid.nl) en Plaatselijk Belang Houtigehage (jipultrum@gmail.com).