Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) van financiën is blij met deEuropese en rijksgelden voor de komende zeven jaar.
Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) van financiën is blij met deEuropese en rijksgelden voor de komende zeven jaar. Foto: Ingezonden

438 miljoen euro voor Noord-Nederland, mits...

LEEUWARDEN - De drie noordelijke provincies krijgen de komende zeven jaar in totaal 438 miljoen euro Europees en rijksgeld, als er goede subsidie-aanvragen worden ingediend door vooral het midden- en kleinbedrijf. Het gaat om 330 miljoen uit het Just Transition Fund (JTF) en 108 miljoen aan EFRO-geld (Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling).

Het JTF-geld is vooral voor de energietransitie. De Europese Commissie heeft berekend dat als gevolg van het dichtdraaien van de gaskraan er 20.000 banen verloren zullen gaan. Groningen is dan ook als specifiek gebied aangewezen, maar de opgaven gelden voor heel Noord-Nederland.
Het gaat in totaal om vier transities: van lineaire naar circulaire economie, van zorg naar gezondheid, van analoog naar digitaal en van fossiele naar duurzame energie. Het fonds is met name gericht op vernieuwing binnen het midden- en kleinbedrijf, in samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen in de regio.

Voor beide fondsen dient Noord-Nederland een programma te maken. Dit is momenteel in ontwikkeling. Bedrijven kunnen vervolgens een beroep doen op deze middelen via verschillende regelingen. Ook die zijn nog in ontwikkeling. "Wij verwachten de eerste regelingen vanaf februari 2021 te kunnen openen, voor het EFRO-deel. Het JTF zal naar verwachting rond de zomer van 2021 beschikbaar komen", meldt een woordvoerder van de provincie Fryslân.

Voor EFRO kunnen ondernemers een aanvraag doen bij SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland). Er wordt naar gestreefd het JTF-deel ook via het SNN te verdelen. Op 10 december kunnen ondernemers zich alvast laten bijpraten. Zie ook: https://www.snn.nl/nieuws/vooraankondiging-binnenkort-nieuwe-subsidies-open