Grondbeleid in twee raden

BURGUM - B. en w. van Tytsjerksteradiel willen geen vaste prijzen meer voor het verkopen van gemeentelijke grond. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met verkoop op basis van 'een reële taxatiewaarde'.

Het college vraagt de raad bovendien een mandaat tot één miljoen euro voor het snel kunnen kopen van grond. "It giet dan om situaasjes wêrby't it net mooglik is op 'e tiid sa'n oankeap earst oan de gemeenteried foar te lizzen", zei wethouder Gelbrig Hoekstra onlangs in de raad. "De gemeenteried wurdt nei sa'n oankeap sa gau mooglik ynformearre."

Beide voorstellen zijn onderdeel van de Nota Grondbeleid. Die nota wordt donderdag 10 december door de gemeenteraad vastgesteld. Een motie van de VVD om alsnog vast te houden aan vaste verkoopprijzen is onlangs door een ruime meerderheid afgewezen.
De nota Grondbeleid gaat uit van een 'situationele' werkwijze: de aanpak kan dus per situatie verschillen: actief zelfstandig aankopen, of samenwerken met anderen. Ook het college van Achtkarspelen kiest nu voor deze aanpak. Beide gemeenteraden bespreken de nota Grondbeleid donderdagavond 10 december; deze vergaderingen zijn via internet te volgen.