De beide Energieambassadeurs die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Energiestrijd.
De beide Energieambassadeurs die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Energiestrijd. Foto: Ingezonden

Prijs Energiestrijd voor De Wiken

DRACHTEN - De prijsuitreiking van de Energiestrijd van Urgenda zou al in april van dit jaar plaatsvinden. Corona gooide roet in het eten, maar een dik half jaar later mocht woonzorglocatie De Wiken van ZuidOostZorg in Drachten alsnog de prijs in ontvangst nemen. De Wiken wist in de winter van 2019-2020 de meeste energie te besparen in de landelijke energiewedstrijd van Urgenda. Met een feestelijk optreden van zanger Syb van der Ploeg werd de prijs afgelopen dinsdag 24 november uitgereikt.

"Fynt it ljocht syn wei, yn in nije dei", klonk het uit volle borst vanaf de balustrades van De Wiken. Syb van der Ploeg kreeg de handen van de bewoners van het woonzorgcentrum op elkaar tijdens het optreden dat door Urgenda aan De Wiken cadeau was gedaan. Eigenlijk was de hoofdprijs van de Energiestrijd een ‘Danspaleis’ geweest. Maar samen dansen met vrijwilligers, dat zit er in deze tijd helaas even niet in. Urgenda vond in Syb van der Ploeg een meer dan waardige vervanger. De Wiken organiseerde alles coronaproof en zo kregen de bewoners en medewerkers toch de mooie middag waar ze hard voor hadden bespaard.

De Wiken wist van december 2019 tot maart 2020 meer dan 18% energie te besparen. Door de lichten niet onnodig te laten branden, de kachel lager te zetten en de zonnepanelen op het dak optimaal te gebruiken. "We deden het echt samen”, zegt welzijnscoach Japke Jongsma, die als Energiecoach de drijvende kracht was achter de Energiestrijd binnen De Wiken. "Ook onze bewoners deden fanatiek mee. We hadden zelfs twee echte Energieambassadeurs: twee dames die vol overgave onze medewerkers en andere bewoners aanspoorden om zuinig te zijn met energie.”