Verloskundige Tineke Elzinga, met links assistente en babyconsulent Mirjam Boven.
Verloskundige Tineke Elzinga, met links assistente en babyconsulent Mirjam Boven. Foto: Actief Media

Verloskundige praktijk Wolkom innovatief

DRACHTEN - Verloskundige praktijk Wolkom vindt innovatie belangrijk. Het team begeleidt aanstaande ouders vanaf kinderwens tot na de geboorte. "Wij verdiepen onze kennis voortdurend en de praktijk heeft steeds meer opties voor zwangeren", vertelt verloskundige Tineke Elzinga.

Zij is samen met verloskundige Klaske Lyklema praktijkhouder van Wolkom. Het gehele team bestaat uit vijf verloskundigen en een assistente. "We verzorgen de zwangerschapsbegeleiding en hebben daarnaast specialisaties." Zo is Mirjam verpleegkundig babyconsulent en is verloskundige Vivian gespecialiseerd in anticonceptie. Zij kan adviseren, maar is bijvoorbeeld ook bevoegd om recepten uit te schrijven of een spiraaltje te plaatsen. Klaske volgde de opleiding Oersterk, een verdieping om zwangeren te coachen in het gezond en vitaal blijven gedurende de zwangerschap.
Het zwangerschapstraject omvat periodieke zwangerschapscontroles, het maken van echo's, het geven van voorbereidende informatie, het begeleiden bij de geboorte zelf en nazorg voor de kraamvrouw en partner.

De zwangerschapsbegeleiding kan individueel worden gegeven, maar vrouwen kunnen ook kiezen voor groepsconsulten (centering pregnancy). Hierbij komen (in coronatijd maximaal acht) zwangeren periodiek bij elkaar onder begeleiding van een verloskundige en een kraamverzorgster. Bij zo'n bijeenkomst ondergaat iedereen individueel de zwangerschapscontrole, maar verder wordt alle informatie in de groep gedeeld, waardoor de vrouwen ook van elkaar veel leren."

Verloskundigenpraktijk Wolkom | Uthof 7A, Drachten | B.J. Schurerweg 2-12, Surhuisterveen |www.verloskundigenpraktijkwolkom.nl