Dorina de Haan is al volop in training voor haar sponsorwandeltocht. In het (animatie)filmpje uitleg overstamceldonatie. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje.
Dorina de Haan is al volop in training voor haar sponsorwandeltocht. In het (animatie)filmpje uitleg overstamceldonatie. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje. Foto: Actief Media

Voormalig leukemiepatiënt wandelt voor Matchis

GERKESKLOOSTER - Dorina de Haan (43) is voormalig leukemiepatiënt. Ze heeft die ziekte, ook bloedkanker genoemd, overleefd dankzij stamceldonatie. Daarom wil ze nu wat terug doen, door een sponsorwandeling van 20 kilometer, zaterdag 12 december. De opbrengst gaat naar stichting Matchis.

Die stichting is in Nederland de organisatie die vraag en aanbod van stamcellen regelt. En die ook campagnes voert om meer stamceldonoren te krijgen. Deze stichting heeft de twaalfde december uitgeroepen tot 'winterwandeldag'. Dorina de Haan is die dag dus één van de vele wandelaars die zich - letterlijk en figuurlijk - warmloopt voor deze stichting.

"Zonder de stamceldonatie was ik er nu zeer waarschijnlijk niet meer geweest", vertelt Dorina de Haan. "Dinsdag 2 april 2019 ontdekte ik een wondje onder een oksel. Ik voelde me al een tijd niet fit, dacht aan griep of zo. Na een uur was die wond drie keer zo groot!" Ze belde haar vriend op z'n werk, die belde de huisarts. Zij adviseerde die middag langs te komen. "Mijn vriend reed van z'n werk naar mij in Gerkesklooster en bracht me naar de huisarts. Zij vertrouwde het niet en belde meteen een ambulance! Onderweg naar het ziekenhuis in Drachten ben ik buiten bewustzijn geraakt."

In Nij Smellinghe is ze meteen geopereerd. De wond onder de oksel bleek te worden veroorzaakt door een vleesetende bacterie. Ook de acute leukemie kwam aan het licht. De volgende ochtend is ze - onder narcose - naar het UMCG in Groningen gebracht. "Daar werd ik 7 april wakker, nog niet beseffend waar ik was." Ze verbleef er twaalf weken, is meermalen geopereerd en kreeg meerdere chemokuren. In september kwamen er donorstamcellen voor haar, "met een perfecte 10 op 10 match!", volgens de artsen die haar behandelden. "Ik was voor hen bijzonder, door die combinatie van leukemie en een vleesetende bacterie. Verschillende afdelingen moesten hun behandelingen steeds goed op elkaar afstemmen." Inmiddels voelt ze zich gezond. "Daarom ben ik nu in training voor die twintig kilometer wandelen. De opbrengst gaat geheel naar stichting Matchis."