Deuren van dbieb in Hurdegaryp sluiten per 1 januari voor structurele bezuining

HURDEGARYP - Het bibliotheekwerk in de gemeente Tytsjerksteradiel staat voor een grote verandering. De belangrijkste ontwikkeling is dat de vestiging in Hurdegaryp per 1 januari 2021 gaat sluiten. Om de structurele bezuinigingen op het bibliotheekwerk in de gemeente te kunnen opvangen, ziet dbieb zich genoodzaakt deze pijnlijke keuze te maken. De bibliotheek is de meest openbare plek voor stad en dorp en sluiting zal door veel inwoners als een gemis worden ervaren.

Leesbevordering op school

Naast de impact van de bezuinigingen speelt ook de vernieuwing van het bibliotheekwerk een rol. De laatste jaren is de landelijke tendens dat de traditionele ‘uitleenbibliotheek' zich ontwikkelt tot een ‘maatschappelijke bibliotheek': een plek voor ontmoeting en inspiratie. Binnen de financiële mogelijkheden ontwikkelt ook dbieb zich op dit terrein. Leesbevordering en stimuleren van mediawijsheid is steeds meer verplaatst naar de scholen en in het komende jaar is dbieb actief op alle scholen in de gemeenten Tytsjerksteradiel. Zo komt alle jeugd in aanraking met kwalitatief goed bibliotheekwerk. Daarnaast neemt ook het lezen van e-books een steeds grotere vlucht. In samenspraak met de gemeente Tytsjerksteradiel heeft dbieb besloten om de activiteiten te concentreren in Burgum en Gytsjerk.

Bezorgservice

Verdwijnt dbieb daarmee volledig uit Hurdegaryp? Zoals het er nu naar uitziet verandert de verschijningsvorm van dbieb. Samen met Doarpsbelang Hurdegaryp onderzoekt dbieb het inrichten van een ontmoetingsplek in het dorp. Een plek voor inspiratie, ontmoeting én om boeken af te halen. Leden van dbieb uit Hurdegaryp kunnen vanaf 1 januari gratis gebruik maken van een boekenbezorgservice. Ook kunnen zij de overige vestigingen in Tytsjerksteradiel, Burgum en Gytsjerk, blijven bezoeken.

De leden van de vestiging Hurdegaryp zijn per brief geïnformeerd. Het nieuws roept ongetwijfeld vragen op bij inwoners van Hurdegaryp. Neem gerust contact op via de website van dbieb (www.dbieb.nl) of per mail (vraag@dbieb.nl).