Auteur Durk van der Ploeg (90) geëerd

NOARDBURGUM - Fries- en (soms) Nederlandstalig auteur Durk van der Ploeg uit Noardburgum werd 6 september 90 jaar. Ter ere van zijn bijzonder productieve schrijverschap, zijn verjaardag en zijn oud-voorzitterschap van It Skriuwersboun, heeft het bestuur van de Friese schrijversbond hem benoemd tot erelid.

Interim-voorzitter Geart Tigchelaar (oud-Burgumer) en secretaris Trevor Scarse brachten een bezoekje aan de schrijver thuis in
Noardburgum. Daar kreeg hij een ingelijste oorkonde, het erelidmaatschap en een lofrede van Tigchelaar op het vele werk van hoge kwaliteit van Van der Ploeg. Die begon in de jaren vijftig als dichter, eerst in het Nederlands (geïnspireerd door de essaybundel 'De glanzende kiemcel' van Simon Vestdijk, 1950) en vooral na zijn pensionering als romanschrijver. Van der Ploeg schreef 24 (meest Friestalige) romans (inclusief enkele herdrukken), de 25e verschijnt binnenkort.

Van der Ploeg schrijft het liefst over 'gewoane minsken' die het moeilijk hebben. Ook de dood, het geloof, de natuur en het landschap zijn terugkerende thema's in zijn werk. Bijzonder is dat Van der Ploeg als typograaf zelf meestal zijn boeken vormgeeft, en ook boeken van collega-auteurs. Tigchelaar, citerend uit een gedicht van Van der Ploeg: "My tinkt dat jo wurden folle mear betsjutte as in fingertaast op it wetter. Mei sa'n grut en mânsk oeuvre kolket it deroer." Die nam de woorden en de oorkonde dankbaar in ontvangst.