Erik Meijer toont een infraroodpaneel vormgegeven als eenspiegel. "Ook de panelen met spiegel zijn er in diverse formaten."
Erik Meijer toont een infraroodpaneel vormgegeven als eenspiegel. "Ook de panelen met spiegel zijn er in diverse formaten." Foto: Actief Media

Warmteshop Burgum: Infraroodverwarming is de verwarming van de toekomst

BURGUM - Om de klimaatdoelstellingen te halen moet Nederland van het gas af. Meestal worden warmtepompen als oplossing genoemd om huizen te verwarmen. Volgens Erik Meijer van De Warmteshop is er echter ook een financieel laagdrempeliger alternatief, dat zonder een ingrijpende verbouwing kan worden aangelegd: infraroodverwarming.

"Het is een andere, bijzonder efficiënte wijze van verwarmen", zegt Meijer. "De infraroodpanelen verwarmen niet de lucht maar de objecten in de ruimte." Het geeft een aangename warmte, te vergelijken met de warmte van de zon. In de Alpen en Scandinavische landen wordt infraroodverwarming al veel toegepast, vooral in gebieden waar men geen gasaansluiting heeft, in Nederland is het nog vrij nieuw. Meijer ziet het als een grote kans om meer huizen van het gas af te krijgen. "Een complete verwarmingsinstallatie met infraroodpanelen en zonnepanelen is al snel 30% tot 40% goedkoper dan een verwarmingsinstallatie met een warmtepomp en bovendien onderhoudsvrij."

Waar de installatie van een warmtepomp veel aanpassingen in een woning vereist, kunnen infraroodpanelen eenvoudig gemonteerd worden. Daarnaast kun je met een paar panelen beginnen en dit langzaam uitbreiden. Zo verminder je stapsgewijs je gasverbruik. Meijer noemt het óók een ideale combinatie met een pellet- of houtkachel. "De ruimten waar de thermostaat niet aanslaat kun je verwarmen met infraroodpanelen." Meer informatie? Stap gerust binnen bij De Warmteshop in de winkel van Expert Meijer.
Schoolstraat 8 | 9251 EC Burgum
warmteshop.nl | 0511 - 460064